Musk vs. zeeschildpad: milieubeoordeling SpaceX twee maanden uitgesteld

Elon Musks uitbreidingsvoorstel voor Space Exploration Technologies (SpaceX) krijgt een klap in het gezicht. Het is niet meer zeker of Musk zijn doel om zijn enorme Starship-raket begin volgend jaar te lanceren vanuit Boca Chica, Texas, zal halen. Amerikaanse regelgevers hebben een geplande milieubeoordeling namelijk met twee maanden uitgesteld, tot 28 februari.

De Federal Aviation Administration (FAA) was van plan om tegen 31 december een definitieve Programmatic Environmental Assessment uit te brengen. Maar SpaceX, onder toezicht van de FAA, reageert momenteel op meer dan 18.000 openbare opmerkingen, en de FAA zet het overleg en de coördinatie met andere agentschappen voort.

SpaceX’s Boca Chica-locatie, aan de zuidkant van Texas nabij de Mexicaanse grens, is de assemblageplaats van het bedrijf voor zijn nieuwe enorme, volledig herbruikbare Starship-raketsysteem. Het doel van dat systeem is om mensen naar de maan en Mars te brengen en zo ruimtetoerisme te lanceren. Het is ook een belangrijk onderdeel om extra Starlink-satellieten in een baan om de aarde te brengen.

NASA is ook van plan om de locatie, genaamd Starship, te gebruiken als onderdeel van haar Artemis-programma om later dit decennium astronauten naar de maan te brengen.

Zeeschildpadden

De Boca Chica-locatie ligt echter in de buurt van een gebied dat zeer belangrijk is voor vissen en wilde dieren, waaronder zeeschildpadden en trekvogels. Een coalitie van wel 11 milieugroeperingen heeft op 1 november een openbare brief ondertekend waarin zij de FAA vragen de voorgestelde uitbreiding van SpaceX in het gebied nauwkeurig te onderzoeken.

Volgens de groepen grenst de locatie aan een ecologisch uniek gebied dat een nationaal toevluchtsoord voor wilde dieren en getijdengebieden voor verschillende vogelsoorten omvat. Misschien nog belangrijker is dat de stranden ook gebruikt worden door nestelende zeeschildpadden, waarvan vrijwel alle soorten met uitsterven bedreigd zijn.

De Boca Chica-faciliteit van SpaceX is een belangrijk onderdeel van het groeiende imperium van Musk in Texas, waartoe ook de nieuwe autofabriek van Tesla in Austin behoort.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20