Musk kondigt bouw hyperloop aan

Je zou bijna vergeten dat Elon Musk autobouwer Tesla én ruimtebedrijf SpaceX runt. Terwijl hij dichter bij een deal rond de overname van Twitter komt, maakt hij ook nieuwe plannen bekend over een idee waarmee hij al jaren rondloopt, maar waarrond vooral anderen initiatief in namen: een hyperloop die mensen en goederen in buizen transporteert van stad tot stad.

Zijn tunnelboorbedrijf Boring Company gaat de komende jaren proberen om een functionerende hyperloop te bouwen, zo kondigt Musk op Twitter aan. Hij reageerde op een stedenlijst met de grootste files, waarbij Brussel overigens op plaats 3 staat na Londen en Parijs. Een tunnelsysteem tussen steden en een hyperloop, een zweeftrein die in een vacuümbuis hoge snelheden haalt, zijn volgens hem een oplossing.

“Vanuit een fysica-standpunt is dit de snelst mogelijke manier om van een één stadscentrum naar een ander te komen voor afstanden minder dan 2.000 mijl”, tweette hij, ook wijzend op een ander voordeel. “Ondergrondse tunnels zijn immuun voor de weersomstandigheden aan de oppervlakte (metro’s zijn een goed voorbeeld), dus het zou voor de Hyperloop niet uitmaken als er aan de oppervlakte een orkaan woedde. Je zou het niet eens merken.”

Musk bevestigt hiermee wat The Boring Company met het verse geld – een slordige 675 miljoen dollar – gaat doen dat het recentelijk bij investeerders ophaalde. De Amerikaan van Zuid-Afrikaanse origine wordt beschouwd als de bedenker van de hyperloop zowat tien jaar geleden, maar het zijn vooral andere bedrijven, zoals Virgin of het Canadese bedrijf Transpod, die met grootschalige testprojecten kwamen.

Nog veel vraagtekens

Lang niet alle verkeersexperts zijn overtuigd van het zakelijke model achter een hyperloop, dat enorme investeringen vereist en dus massaal gebruik zal vergen om de mega-investering terug te verdienen.

Er zijn ook twijfels over de impact op de mobiliteit zelf. Onder het Convention Center in Las Vegas heeft The Boring Company een testsite geopend. Tijdens het recente CES-congres belandden gebruikers echter in een ondergrondse file.

(lp)

Meer