De Canadees-Amerikaanse ondernemer Elon Musk demonstreert vrijdagavond om 9 uur Belgische tijd via een livestream een werkend apparaat dat hersenletsels gedeeltelijk moet herstellen. Maar wat het apparaat exact zal kunnen blijft een vraagteken.
De Teslabaas richtte vier jaar geleden Neuralink op met het ambitieuze doel hardware te ontwikkelen om het menselijk brein te verbeteren.
Om bepaalde hersenfuncties bij mensen met zwaar hersenletsel deels te herstellen, moeten elektroden in de vorm van dunne draden in de hersenen worden ingeplant. Die draden zijn minder dik dan een menselijk haar en kunnen grote volumes data verwerken. De technologie is volgens Neuralink op 19 dieren getest met een succesratio van 87 procent.
Musk had plannen om dit jaar al de werking van zijn technologie op een proefpersoon te demonstreren, maar heeft daarvoor nog geen toestemming gekregen.
Bij die proefpersonen moeten vier gaatjes in de schedel geboord, waarna een precisierobot de elektroden in de hersenen plaatst. De buigzame elektroden zouden volgens Neuralink minder gevaarlijk zijn dan huidige hersenimplantaten. In een volgende stap zou het inbrengen van elektroden naar eigen zeggen ‘even makkelijk moeten worden als het laseren van ogen’.
Concurreren met Artificiële Intelligentie (A.I.)
‘Een dergelijke interface is essentieel indien mensen in de toekomst met innovatieve technologie willen concurreren’, aldus Musk.
Musk stoort zich aan de verwerkingscapaciteit van het menselijk brein. We kunnen bijvoorbeeld snel data absorberen via onze ogen, maar zijn zeer traag in het omzetten van wat we zien in tekst of beweging. Mits zo’n breinchip moet de mensheid straks een stuk efficiënter communiceren.
‘Anders dreigen mensen het risico te lopen om door kunstmatige intelligentie als huisdieren behandeld te worden’, aldus Musk. ‘De toevoeging van die buffer lijkt een mogelijke oplossing. De technologie van Neuralink zal mensen in staat stellen effectief met kunstmatige intelligentie te versmelten.’ (Lees verder onder het filmpje)
‘Al denkend teksten en e-mails schrijven’
Zo zou het in de toekomst mogelijk worden al denkend teksten, e-mails en tekstberichten te schrijven. Ook zou bijvoorbeeld een taal die men nog niet spreekt kunnen worden gedownload.
Een chip die menselijke emoties en de gemoedstoestand kan controleren, is de meest recente toevoeging aan het project.
Verslavingen herprogrammeren
Op Twitter vroeg een geïnteresseerde of Neuralink kan worden gebruikt om dat deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van een verslaving of depressie te herprogrammeren.
‘Zeker weten’, antwoordde Musk. Dat zou gebeuren door de aanmaak van oxytocine, serotonine en andere stoffen te stimuleren wanneer nodig. In principe kan zo’n chip bijna alles repareren wat mis is met de hersenen. Ook zal de chip rechtstreeks muziek naar het brein kunnen streamen.
Op de korte termijn zal Neuralink worden gebruikt voor de behandeling van hersenziekten zoals Parkinson. Op langere termijn wil de technologie een concurrent zijn voor artificiële intelligentie.