Hackers stelen massa bitcoins via accounts Musk, Bezos en Kanye in ‘grootste Twitter-hack ooit’

Twitter werd gehackt. Cybercriminelen kraakten het veiligheidssysteem en verzonden frauduleuze berichten vanop de profielen van prominente figuren zoals Barack Obama, Elon Musk en Kanye West. Internet-activisten spreken van ‘de grootste Twitter-hack ooit’. 

Uiteindelijk ging het om een grote bitcoin-oplichterij. De hackers deden het lijken alsof onder andere Jeff Bezos, Bill Gates en Joe Biden hun volgers beloofden dat ‘Bitcoins die verzonden worden naar onderstaand adres worden verdubbeld teruggezonden!’

De oplichters kregen zo tienduizenden dollars binnen van naïeve twitteraars. Twitter heeft intussen bevestigd dat het de drastische stap heeft genomen om nieuwe tweets van elke gebruiker, al dan niet getroffen door de hack, te blokkeren en alle getroffen profielen te blokkeren tot het probleem was opgelost. Intussen zouden de meeste profielen opnieuw moeten kunnen tweeten. 

Wat begon als een aanval op belangrijke mensen uit de tech- en cryptowereld, breidde al snel uit naar zowat iedereen die iets betekent in de Amerikaanse politiek of entertainment-industrie. Apple, Uber, verschillende Kardashians, Michael Bloomberg, niemand werd gespaard.

De zwakste schakel

Het begon gisterenavond rond 22u Belgische tijd op het profiel van Elon Musk, en daarna dat van Bill Gates. Ze moedigden hun volgers op gelijkaardige manieren aan om cryptomunten op te sturen.

Twitter verwijderde snel de meeste berichten, maar in sommige gevallen werden vergelijkbare tweets opnieuw verzonden vanop dezelfde accounts, wat suggereert dat Twitter machteloos was om de controle terug te krijgen.

Intussen liet Twitter weten dat het vermoedelijk ging om een gecoördineerde social engineering-aanval ging, waarbij de hackers Twitter-personeelsleden met succes hebben benaderd om toegang te krijgen tot interne systemen en instrumenten.

Social engineering is een techniek waarbij internetcriminelen de zwakste schakel – de mens – gebruiken om vertrouwelijke informatie te ontfutselen, om zodoende toegang te krijgen tot systemen met alle gevolgen van dien.

De microblogsite gaat de toegang tot cruciale systemen verder beperken, liet het weten.

Twitter-CEO Jack Dorsey beleefde een zware avond door de veiligheidsinbreuk, zo blijkt uit onderstaande tweet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20