MR en Ecolo hebben ondertussen na Doel en Tihange nòg kerncentrales gevonden om ruzie over te maken

Het lot van Doel 4 en Tihange 3 is voorlopig beslecht, waarbij de MR van Georges-Louis Bouchez, fors geholpen door de omstandigheden, aan het langste eind trok: ze blijven open. Maar daarmee is de kous uiteraard niet af. De MR wilde meer dan twee centrales openhouden, Ecolo vond die twee eigenlijk al een brug te ver, maar kon niet anders dan toestemmen. En nu zijn er Franse kerncentrales, die opnieuw tot discussie leidden in België, tussen MR en Ecolo.

  • Want in Chooz, in een bocht van de Maas bij Givet, heeft Frankrijk al een paar kerncentrales staan. Dat is een klassiek ‘grensgeval’: langs de drie kanten van het stukje land waarop de kerncentrales staan, loopt de Belgische grens, op enkele kilometers. Kwestie van gevaar lekker aan de grens te houden.
  • Maar vorige week kondigde de lokale politici van Frankrijk, waaronder de burgemeester van Charleville-Mézières in de Franse Ardennen aan, dat daar in Chooz nieuwe kernreactoren komen, van de nieuwste generatie. De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat Frankrijk een heel reeks van die nieuwe kernreactoren gaat bouwen.
  • Meteen schoot dat in het verkeerde keelgat, bij de groenen in Frankrijk, maar ook bij Ecolo, vlak over de grens. In La Libre kondigt Ecolo-Kamerlid Cécile Cornet haar protest aan: “Dit is een directe blootstelling. En het gaat helemaal in tegen de keuze die ons land heeft gemaakt om de bladzijde om te slaan, en naar een andere mix van energiebronnen te gaan.”
  • “Blijkbaar heeft Ecolo nog altijd niet verstaan dat België kernenergie duurzaam verankerd heeft, om energieonafhankelijkheid van ons land te verzekeren, de prijzen laag te houden én de CO2-uitstoot te verminderen. Dit ontkennen van de realiteit is gevaarlijk”, zo sneert Bouchez nu in een reactie op Ecolo.
  • De Franstalige groenen stemden in het recente energieakkoord wel in met 100 miljoen euro, voor onderzoek naar die nieuwste generatie kernreactoren. Maar tegelijk is wel beslist om de wet op de kernuitstap gewoon met tien jaar op te schuiven: ze is niet afgeschaft. De facto is dus vanaf 2035 geen kernenergie meer mogelijk in dit land.
  • Zo blijft de schizofrene situatie duren, waarin MR één iets zegt, en Ecolo iets heel anders, en België eigenlijk niet kiest voor een heldere oplossing, die investeringen in de energiemix op lange termijn toelaat.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20