Bouchez ergert zich aan nieuwe regels voor vakantie in Franstalig onderwijs: “Absurditeit van Belgisch federalisme”

De tricolore Belgische vendel zwaaide vanmorgen nog even, op DH-radio, voor Georges-Louis Bouchez (MR). Daar haalde de MR-voorzitter hard uit naar een nieuw decreet dat vanmiddag normaal gestemd wordt in de Franse gemeenschap: voortaan gaat men de zomervakantie in het Franstalig onderwijs hevig inkorten.

 • Daarbij krijgt de Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir, een van de rijzende sterren van de PS, haar plannen er eindelijk door: de zomervakantie wordt ingekort, de andere vakanties worden uitgebreid.
 • Alleen: één probleem, de Nederlandstalige gemeenschap én de Duitstalige volgen niet. In Vlaanderen blijven de schoolvakanties zoals ze nu zijn. Zeker in Brussel geeft dat veel praktische effecten: daar gaan een pak Franstaligen naar het beter gefinancierde Nederlandstalige onderwijs. Plots vallen de vakanties in veel gezinnen, waar gemengde systemen zijn, anders.
 • Bouchez trok daarover vanmorgen helemaal de Belgische kaart:
  • “Het is te betreuren dat de scholen dus niet dezelfde kalender hanteren in de verschillende gemeenschappen. Dat zijn van het soort absurditeiten die gebeuren als we het Belgische federale model behouden.”
  • En nog: “Dit is de absurditeit van het Belgische federalisme. Het leven van de Belgen, dat is niet gefederaliseerd, dat is unitair, dat is een unie.”
  • En ook: “Wij zijn een land dat te klein is om de splitsing in nog kleinere delen nog pertinent te maken.”
  • Overigens maakte Bouchez al zijn punten in het Frans, zoals steeds: hij spreekt na twee jaar voorzitterschap nog altijd geen woord Nederlands in het publiek.
 • Ook Alexia Bertrand, de fractieleider van de MR in het Brusselse Parlement, had al openlijk haar bedenkingen bij de hervormingen, net als de minister-president van de Franse Gemeenschap, ook een liberaal, Pierre-Yves Jeholet (MR).
 • Maar de MR zou de MR niet zijn, als elders toch een andere stem klinkt: in Le Soir laat de fractieleider van de MR in dat Parlement van de Franse Gemeenschap, Diana Nikolic (MR), doodleuk weten dat haar fractie “de hervormingen zal steunen”. En ze sneert naar haar partijgenoten: “Dat debat in het Parlement heeft al plaatsgevonden.”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20