De beloftes waarmee Emmanuel Macron opnieuw op de Franse verkiezingslijsten postvat

Regerend Frans president Emmanuel Macron is één van de twaalf overlevenden in de race naar een (her)verkiezing als president. Ondanks de geduchte tegenstand, met onder meer Marine Le Pen, Valérie Pécresse en de veelbesproken Eric Zemmour, lijken de kaarten goed te liggen voor Macron.

Al sinds de eerste peilingen gepubliceerd werden over de nieuwe presidentsverkiezingen, stond de naam van Macron in de hogere regionen. In het licht van de Russische invasie kon hij, door zijn poging om het conflict diplomatiek te de-escaleren, enkel maar meer burgers voor zich winnen: als het tot een oorlog komt, heeft het land een sterke leider nodig. Maar oorlog is niet de enige reden waarom Fransen op Macron stemmen.

Terug naar nucleair

Frankrijk moet meer energie-onafhankelijk worden en beter zorg dragen voor het milieu. Hiervoor kijkt Macron naar nieuwe kerncentrales. “Kernenergie is de enige kans om de koolstofuitstoot snel, efficiënt en onafhankelijk te verminderen”, verklaarde Macron daarover. Ook gaf hij aan dat de Franse staat meer aandelen zou kopen in binnenlandse energiebedrijven. Die laatste uitspraak werd alvast positief onthaald in de sector: de aandelen van EDF stegen meteen 2,7 procent in waarde.

Met zijn belofte om meer te investeren in Franse beloftes, plaatst de president zijn tegenkandidaten Marine Le Pen en Eric Zemmour met de rug tegen de muur. Die konden niet hard genoeg roepen dat Macron faalde de Franse bedrijven te beschermen tegen de globalisatie. Het Franse geld iets meer terug naar Frankrijk halen, lijkt een goede zet om kiezers voor zich te winnen.

Hoogste sinds we begonnen te meten

Naast kernenergie lijkt Macron ook hard in te zetten op de economische groei en welvaart van het land. De voormalige bankier benadrukte op zijn persconferentie al dat onder hem de Franse economie boomt: “Ik beloofde lagere werkloosheid en ondanks de crises deden we dat. De werkloosheidsgraad is het laagste in 15 jaar (7,4 procent, red.), werkloosheid onder de jeugd het laagste in 40 jaar en de werkgelegenheidsgraad staat op het hoogste punt sinds we zijn beginnen meten.”

Toch benadrukte Macron dat die positieve resultaten niet genoeg zijn. “We zullen de arbeidsmarkt en de werkloosheidsuitkeringen hervormen, in het licht van de economische veranderingen.” Verschillende andere plannen, die al in de media lekten, werden door Macron eveneens bevestigd:

  • De pensioengerechtigde leeftijd zou worden opgetrokken van 62 naar 65 jaar.
  • Fransen zullen een lagere erfbelasting moeten betalen.
  • De Franse staat zal meer investeren in groene energie en nieuwe technologieën.
  • Mensen kunnen een subsidie krijgen voor het energievriendelijker maken van hun woning en voor andere maatregelen om de klimaatopwarming te bestrijden, zoals de aankoop van elektrische wagens.

In totaal moeten de economische hervormingen van het land rekening houden “met een kostenplaatje van 50 miljard euro per jaar, tot 2027. In totaal wordt ook een taxshift ingevoerd van 15 miljard euro, gelijk verdeeld tussen burgers en bedrijven”, klonk de huidige (en misschien volgende) president.

(mah)

Meer