Rusland is mogelijk voor het eerst sinds de jaren na de bolsjewistische revolutie van 1917 in gebreke gebleven bij het terugbetalen van zijn buitenlandse obligatieleningen. Dat meent kredietbeoordelaar Moody’s, nadat Moskou had geprobeerd zijn schuld in roebels af te lossen.
Op 4 april heeft Moskou een betaling voor twee staatsobligaties – die in 2022 en 2042 vervallen – in roebels uitgevoerd in plaats van in dollars, bericht het persbureau Reuters. Nochtans waren de Russen volgens de voorwaarden van de obligaties verplicht de betaling in de Amerikaanse munt te verrichten.
Rusland “kan daarom volgens de definitie van Moody’s in gebreke blijven als dit niet is hersteld voor 4 mei, het einde van de aflossingsvrije periode”, aldus Moody’s in een verklaring op donderdag.
Rating verlaagd
Een ander kredietagentschap, Standard & Poor’s, heeft een week geleden de rating van Rusland in vreemde valuta verlaagd, waardoor de kans toeneemt dat Moskou in gebreke blijft bij het aflossen van buitenlandse leningen.
S&P verwachtte toen dat Rusland niet in staat zou zijn om de roebels binnen de toegestane aflossingsvrije periode van 30 dagen in dollars om te zetten.
Rusland heeft gezegd dat het zijn schuld wil aflossen, maar de sancties die het van westerse naties opgelegd heeft gekregen, hebben dat verhinderd.
Lenin
Als Moskou in gebreke wordt gesteld, zou dat de eerste grote wanbetaling van Rusland op buitenlandse obligaties zijn sinds de jaren na de bolsjewistische revolutie van 1917.
In 1918 wezen de bolsjewistische revolutionairen onder leiding van Vladimir Lenin de schuld van de tsaren af. Dat schokte de globale schuldenmarkten, omdat Rusland toen een van ’s werelds grootste buitenlandse schulden had.
Deze keer heeft Rusland het geld, maar kan het niet betalen omdat de reserves – de op drie na grootste ter wereld – die Poetin voor een dergelijke crisis had laten aanleggen, bevroren zijn door de Verenigde Staten, de Europese Unie, Groot-Brittannië en Canada.