Monsterdeal in techsector: chipreus Broadcom telt 61 miljard dollar neer voor overname VMware, Michael Dell doet gouden zaak

Chipfabrikant Broadcom kondigt een overnamebod van liefst 61 miljard dollar aan op VMware, een leverancier van zakelijke software. Via de overname hoopt Broadcom te verbreden tot een gigant in IT-infrastructuur.

Broadcom wil alle aandelen van VMware overnemen in ruil voor cash en aandelen – een transactie die VMware op 61 miljard dollar waardeert – en engageert zich ook om 6 miljard dollar aan schulden over te nemen. De deal wordt daarmee een van de grootste ooit in de techsector en is van een vergelijkbare grootte-orde als de nog hangende overname van gamingbedrijf Activision Blizzard door Microsoft (circa 69 miljard dollar).

Michael Dell

VMware is een afsplitsing van IT-reus Dell van stichter Michael Dell. Hij is nog steeds de voorzitter en een grote aandeelhouder van VMware (40,2 procent van het kapitaal) en steunt de overname, net zoals Silver Lake, een andere grote aandeelhouder (10 procent).

Volgens Michael Dell is de overname een opportuniteit voor zowel aandeelhouders als werknemers. Het is ook goed voor zijn eigen portemonnee, want zijn participatie van 40,2 procent is meer dan 24 miljard dollar waard.

Broadcom, van oorsprong een Singaporese producent van computerchips, diversifieerde eerder al via de overname van CA Technologies in 2018 en een afdeling van Symantec in 2019.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20