Mongolië in 2021 absolute beurskampioen met groei van 133 procent

De aandelenindex van Mongolië stond in 2021 bovenaan de wereldranglijst door een reeks succesvolle beursgangen en buitenlandse investeringen.

De MSE Top 20, de nationale aandelenindex van de 20 meest waardevolle Mongolische bedrijven, steeg vorig jaar met een hallucinante 132,7 procent. Daarmee presteerde de beurs van het land, gevestigd in hoofdstad Ulaanbaatar, beter dan eender welke aandelenmarkt ter wereld. Dat rapporteert de Japanse krant Nikkei Asia. Ter vergelijking: de S&P 500, de aandelenindex van de 500 grootste bedrijven in de VS, groeide in 2021 met “maar” 26 procent.

Mongolië, dat al langer een belangrijke speler is voor grondstoffen zoals steenkool, goud en koper, heeft zich de afgelopen jaren razendsnel ontpopt in een markt die de aandacht van veel beleggers trekt. Hoe komt dat?

Golf van nieuwe beleggers door stimuleringsmaatregelen

Mongolië kreeg in 2020 amper te maken met Covid-besmettingen. Pas in maart 2021 maakte het land met 3,2 miljoen inwoners een eerste besmettingsgolf mee. De cruciale handel met buurland China werd verstoord door de pandemie en de overheid zag zich genoodzaakt om zijn burgers stimuluspakketten te verschaffen en energierekeningen kwijt te schelden.

Een sfeerbeeld van het Genghis Khan-plein in Ulaanbaatar voor de pandemie. (Fotocredit: Mick Van Loon)

Dat leidde tot een golf van nieuwe beleggers in het land, weet Achit-Erdene Darambazar van investeringsbank Mongolia International Capital. “Sommige mensen beschikten tijdens de lockdowns over een groter inkomen dankzij de overheidssubsidies. Dat zette veel mensen ertoe aan om in aandelen te gaan beleggen”, zei Darambazar tegen Nikkei Asia.

Tegelijkertijd was er ook een hernieuwde interesse van buitenlandse investeerders voor de Mongoolse markt. De afgelopen jaren lieten zij Mongolië vooral links liggen. De lage grondstofprijzen en een onvoorspelbaar beleid in het land zouden optellen tot een riskante investering. Maar het in Hongkong gevestigde Asia Frontier Fund gaf de aandelenmarkt van Ulaanbaatar vorig jaar de grootste aanbeveling uit 15 markten waarin het investeert. Er werd door het fonds vooral veel geld gepompt in lokale kasjmierproducenten, leerbedrijven en bakkerijen.

“2022 wordt een geweldig jaar”

Maar ook een reeks beursgangen wekte de belangstelling van investeerders op. Zo voltooide Central Express, een franchise van Zuid-Koreaanse buurtwinkels, vorig jaar de grootste beursgang in het land ooit. De onderneming haalde daarbij 40,1 miljard tugrik (12,3 miljoen euro) op bij Asia Frontier Capital en lokale beleggers. 

Ook een aantal grote commerciële banken van het land bereiden momenteel een beursgang voor. Er is in Mongolië namelijk een nieuwe wet die de instituten verplicht naar de beurs te trekken om hun aandelenbezit te diversifiëren. Er wordt door Nikkei Asia verwacht dat de banken zo’n 500 tot 600 miljard tugrik (184 miljoen euro) zullen ophalen.

Dit jaar heerst er een algemeen gevoel van optimisme op de Mongoolse markt. “Waarschijnlijk zullen nog meer mensen in 2022 beginnen met beleggen na het nieuws van de groei van vorig jaar. 2022 zal waarschijnlijk een geweldig jaar voor de groei worden”, zei makelaar Azbayar Javkhlan tegen de Japanse krant.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.