Moldavië wil bij de EU, maar heeft eerst nog wat opkuiswerk

Moldavië wil bij de EU, maar heeft eerst nog wat opkuiswerk
Betogers in Chisinau afgelopen zondag – Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

In februari kwamen Russische plannen voor een coup in Moldavië aan het licht. Nu wil het land zijn intrede tot de Europese Unie graag versnellen.

Waarom is dit belangrijk?

Moldavië kan het wapengekletter over de grens met Oekraïne bijna horen. De tentakels van de Russische invloed reiken er diep. Voor een groot deel van de bevolking kan een officiële toetreding tot de EU niet snel genoeg gebeuren.

In het nieuws: “Moldavië is Europa, Europa is Moldavië”, zei Europees parlementslid Roberta Metsola.

Moldavië vreest dat het alleen onder de beschermende paraplu van de EU haar democratie kan verzekeren.

  • Zondag kwamen tienduizenden mensen bijeen in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, om aan te tonen dat ze richting de EU willen varen, weg uit de greep van Rusland.
  • “Toetreden tot de EU is de beste manier om onze democratie en instituties te beschermen”, zei Moldavische president Maia Sandu. In juni 2022 kreeg Moldavië de status kandidaat-lidstaat, evenals Oekraïne.
  • Alleen bestaan er nog vraagtekens omtrent de relaties en invloeden tussen Rusland en de voormalige Sovjetstaat, met de vermeende poging tot een staatsgreep in februari als voorbeeld. Die resulteerde echter in een averechts effect, de hete adem van de Russen drijft Moldavië in de armen van de EU.

Haalbaar?

  • Enkele Europarlementariërs roepen nu op om tegen het einde van het jaar de onderhandelingen en gesprekken te openen. Maar een EU-lidkaart krijg je niet gratis, de rit van Moldavië naar de EU kent nog wat hindernissen.
  • “De uitdaging is enorm”, zei Tom de Waal, senior medewerker bij Carnegie Europe aan Politico. “Ze zullen de oligarchische cultuur moeten overwinnen die al 30 jaar bestaat, waarin alles informeel is, de instellingen zeer zwak zijn en grote delen van de bureaucratie levensvatbaar worden gemaakt door gevestigde belangen.”
  • Daarnaast is er ook nog Transnistrië, een smal strookje grond in het oosten van Moldavië dat grenst aan Oekraïne. Die regio ziet zichzelf als onafhankelijk en wordt voornamelijk bewoond door een pro-Russische bevolking. Daar wordt heel wat militair materiaal opgeslagen. Een toetreding tot de EU, zonder rekening te houden met Transnistrië, is onmogelijk.
  • Volgens een studie van CBS Research uit Moldavië is 54 procent van de bevolking voorstander van een toetrede tot de EU, maar ook een kleine kwart ziet het land liever dichter bij Rusland.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.