Mohammed is niet enkel de meest populaire naam in Londen, maar ook in Oslo

In Oslo is Mohammed de meest populaire naam onder de mannelijke bevolking geworden. Dat is gebleken uit een rapport van het studiebureau Statistisk Sentralbyra (SSB) over de demografische samenstelling van de bevolking van de Noorse hoofdstad vorig jaar. In totaal werden in Oslo 4.801 mannelijke inwoners met de voornaam Mohammed geteld.

Op de tweede plaats stond de naam Jan (4.667), gevolgd door Per (4.155). Het jaar voordien stond Jan nog op de eerste plaats met 4.782 inwoners, gevolgd door Mohammed (4.536) en Per (4.287). Mohammed was in Oslo eerder al vier jaar op rij bij borelingen de meest populaire naam.

Uit rapporten van Statistisk Sentralbyra blijkt verder dat Oslo over vijftien jaar ongeveer 800.000 inwoners zal tellen. Blanke Noren zullen volgens de studie op dat ogenblik een minderheid in de totale stadspopulatie zijn geworden. Er wordt aan toegevoegd dat blanke Noren nog eens vijftien jaar later in het hele land een minderheid zullen zijn geworden.

Ook in onder meer Engeland en Wales was Mohammed de voorbije jaren al de meest populaire naam bij mannelijke borelingen, waardoor Oliver van de eerste plaats werd verdrongen. Er wordt opgemerkt dat ook in steden zoals Marseille, Amsterdam Brussel en Antwerpen bij pasgeborenen frequent de naam Mohammed kan worden aangetroffen.

Noorwegen heeft op dit ogenblik een populatie van ongeveer 4,5 miljoen inwoners. Het land telt ongeveer 140.000 moslims, vooral afkomstig uit Pakistan, Somalië, Irak en Marokko. Over het hele Noorse grondgebied was Filip vorig jaar echter de populairste naam voor borelingen, gevolgd door William, Lucas, Mathias en Jacob.

In landelijke gebieden en een aantal andere agglomeraties blijft het aandeel van de moslim-bevolking in de totale populatie immers nog relatief bescheiden. Bij vrouwelijke borelingen stond vorig jaar de naam Emma op de eerste plaats, gevolgd door Sara, Sofie, Ingrid en Nora. Het succes van de namen Filip en Emma wordt door een aantal waarnemers geweten aan Zweedse invloeden. (mah)

Meer