Mogelijk einde voor beroemde Autosalon van Genève

Indien er tegen september geen oplossing wordt gevonden, dreigt voor de beroemde Geneva International Motor Show mogelijk een faillissement. Dat heeft Sandro Mesquita, directeur van het Zwitserse autosalon, gezegd.

De Geneva International Motor Show is traditioneel één van de belangrijkste autoshows van Europa. Dit jaar werd begin maart, enkele dagen voor de opening van het salon, echter door de uitbraak van de coronacrisis echter beslist het evenement van de kalender te halen.

Gemeld werd dat de organisatie naar volgend jaar zou worden verschoven. Het is volgens directeur Mesquita echter lang niet zeker dat er nog een nieuwe editie van het salon kan komen.

Het kanton Genève besliste inmiddels om aan de organisatie een lening van 15,7 miljoen euro toe te kennen om de verliezen van de afgelaste editie op te vangen. Voorwaarde was wel dat volgend jaar opnieuw een salon op de kalender zou worden geplaatst. Mesquita stelt zich echter in een gesprek met de krant La Tribune de Genève uiterst sceptisch op.

Verval

‘Uit een peiling blijkt dat 73 procent van de automerken volgend jaar aan het salon niet zou deelnemen,’ betoogt Mesquita. ‘De autosector is door de coronacrisis zwaar getroffen. De autobouwers hebben momenteel andere prioriteiten.’

Bovendien wijst de directeur ook naar de onzekerheid op de internationale reismarkt. Het Zwitserse autosalon wordt immers door tienduizend journalisten gevolgd. Het is volgens Mesquita echter niet zeker dat zij erin zouden lukken om tot Genève te komen.

Eerder was al gemeld dat een aantal grote exposanten had gevraagd de editie van volgend jaar te schrappen. Zij waren voorstander om pas over twee jaar opnieuw aan een salon deel te nemen. Vorig jaar al waren er echter al een aantal tekenen van verval.

Het is dan ook niet uitgesloten dat uiteindelijk beslist wordt een streep onder het evenement te trekken. Autosalons verliezen in het algemeen immers aan populariteit. De autobouwers schakelen immers op andere platformen over om hun wagens aan het brede publiek voor te stellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20