In een zoektocht naar de perfecte job krijgt u als werkzoekende behoorlijk wat info als u een vacature bekijkt. Alleen wordt het loon in de meeste gevallen niet vermeld. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.
Wie onlangs vacatures heeft bekeken, kan het ongetwijfeld beamen: als werkzoekende heeft u er doorgaans het raden naar wat u zal verdienen. Het loon komt meestal pas ter sprake tijdens het sollicitatiegesprek. Bij sommige sollicitaties moet u meerdere fases doorlopen alvorens u weet hoeveel u maandelijks zal verdienen.
Informatie over het loon
De Europese Commissie heeft nu een voorstel klaar om bedrijven te verplichten de looninformatie op te nemen in de vacatures. De Europese Commissie wil op die manier de loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten. Dat meldt Het Journaal.
Een gelijk loon voor mannen en vrouwen werd in 1957 opgenomen in verdrag van Rome. Al is daar tot op heden weinig van in de praktijk te zien. Vandaag verdienen vrouwen in Europa gemiddeld 14 procent minder dan mannen die hetzelfde werk doen. In België moeten vrouwen tevreden zijn met een loon dat gemiddeld 9,2 procent lager ligt.
‘U kan de loonkloof op basis van discriminatie enkel maar verkleinen door zo transparant mogelijk te zijn. Indien mensen op voorhand weten wat hun loon zal zijn, gaan ze sneller beslissen of ze al dan niet solliciteren voor een bepaalde functie’, verduidelijkte Cindy Franssen, Europarlementslid voor CD&V, in een reactie aan Het Journaal. ‘Een loonkloof op basis van het geslacht kan absoluut niet meer de regel zijn in onze samenleving.’
Werkgevers verbieden om te vragen naar het huidige loon
Voorts bekijkt de Europese Commissie of het werkgevers kan verbieden om te vragen naar het huidige loon van de sollicitant. ‘Het loon dat iemand verdient zegt nagenoeg niets over de capaciteiten waarover die persoon beschikt. Daarom oordelen wij dat de werknemers die informatie niet moeten prijsgeven indien ze dat niet wensen’, zei Helena Dalli, EU-commissaris voor Gelijkheid, in een interview met Bloomberg.
Net zoals Franssen is Dalli ervan overtuigd dat meer transparantie zal zorgen voor een toenemende gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Volgens haar zijn soortgelijke maatregelen nu broodnodig. ‘De coronapandemie was tot nu toe al bijzonder zwaar voor de vrouwen’, aldus Dalli. ‘Velen zitten in een onzekere situatie wat hun job betreft.’ Uit een eerder onderzoek van de professionele dienstverlener PwC bleek al dat de coronapandemie nefast was voor de gendergelijkheid op het werk.
Kleine stap in de juiste richting
‘Meer transparantie is weliswaar een kleine stap in de juiste richting. Dat moet resulteren in vergaande maatregelen om de ongelijkheid tussen man en vrouw weg te werken’ aldus de EU-commissaris. Ze pleit onder meer voor meer vaderschapsverlof. Doordat vrouwen meer vrije dagen opnemen om voor hun nageslacht te zorgen, sparen ze ook minder voor hun pensioen. Daardoor kan hun pensioen tot 30 procent lager liggen.
De voorstellen van de Europese Commissie moeten nog goedgekeurd worden door de Europese regeringen en het Europees Parlement alvorens ze van kracht zijn binnen de EU. De voorstellen kunnen ook nog gewijzigd worden.
Lees ook: