Amerikaanse aandelen presteerden de voorbije tien jaar fors beter dan aandelen elders in de wereld. Voor de komende tien jaar is het misschien aangewezen om de blik eerder naar markten als China, Japan of het Verenigd Koninkrijk te richten, zo suggereert vermogensbeheerder Schroders in zijn vooruitblik op 2024.
In het nieuws: De periode van beleggersprognoses door banken en beurshuizen is aangebroken. Ook de Britse vermogensbeheerder Schroders kijkt in zijn kristallen bol en pleit voor een terugkeer naar markten die uit de gratie gevallen zijn.
Het uitgangspunt: De Amerikaanse S&P 500 ging op tien jaar tijd 337 procent hoger, terwijl andere beurzen veel minder hard gingen en de Chinese beurs zelfs in het rood ging.
- “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de returns die de VS de voorbije tien jaar heeft laten zien, zich zullen herhalen, zeker in verhouding tot andere markten”, verklaarde beursstrateeg Alex Tedder in een webinar.
- “Beleggers in aandelen moeten anders gaan denken. Dit houdt in: meer spreiding over regio’s en een terugkeer naar onbeminde markten zoals China, Japan en het Verenigd Koninkrijk.”

Een veelzeggend voorbeeld: Alibaba.
- Tedder: “Sommige markten zijn door beleggers momenteel simpelweg opgegeven. Kijk naar China. Een techkampioen als Alibaba, dat vergelijkbaar is met de Amerikaanse Big Tech-bedrijven, heeft een sterke balans, maar noteert aan zowat 4 keer de vrije cashflow. Een equivalent Amerikaanse bedrijf staat genoteerd aan 30 tot 40 keer de vrije cashflow.”
- Zijn conclusie: “De liefde voor China is voorbij. Maar op een bepaald moment zal dat sentiment weer keren, al kan dat – met name bij Amerikaanse beleggers – wel enige tijd duren. Hetzelfde kan gezegd worden voor volgens ons aantrekkelijke markten als Japan en het Verenigd Koninkrijk.”
Magnificent Seven
Ingezoomd: Het succes van de Amerikaanse beursindexen in 2023 is bijna uitsluitend te danken aan de spectaculaire koersstijgingen van de “Magnificent Seven” of “Super Seven”: Microsoft, Meta, Google, Apple, Tesla, Amazon en Nvidia.
- “Dit jaar hadden we een tweedeling op de Amerikaanse beurzen tussen de Super Seven en de rest”, zei Tedder daarover. “Door de opmars van de Super Seven ogen de Amerikaanse beursindexen niet bepaald goedkoop. We zijn niet negatief over de Super Seven als groep, maar denken dat de rest van de wereld een fors inhaalbeweging zal doen.”
- Dat de marktwaarde van de Super Seven intussen groter is dan die van de aandelen in Frankrijk, China, het VK en Japan gecombineerd, geeft hij als argument voor die stelling.

Wanneer renteverlagingen?
Een mogelijke gamechanger: Een van de belangrijkste beleggersvragen voor 2024 draait rond het rentebeleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Als de Fed de beleidsrentes zou verlagen, zou dat aandelen een duwtje in de rug geven. Hoe lager de rente, hoe beter dat in principe is voor aandelen.
- Maar volgens Schroders zullen beleggers nog even geduld moeten uitoefenen. “Historische voorbeelden leren dat in de huidige fase van vertraging de rentevoeten relatief stabiel blijven”, zegt Johanna Kyrklund, chief investment officer bij Schroders.
- “Sommigen speculeren op renteverlagingen in het tweede kwartaal van 2024. Dat lijkt me prematuur, omdat de arbeidsmarkt nog steeds sterk is. Het houdt meer steek voor de Fed om even achterover te leunen.”
- Anders gesteld: de Fed gaat niet over tot renteverlagingen om de economie aan te zwengelen, zolang dat niet echt nodig is. Een renteturbo voor aandelen zit er daardoor in de eerste jaarhelft wellicht niet in.
- Schroders verwacht dat in de eerste jaarhelft de consumenten, waarvan sommige nog steeds kunnen terugvallen op hun niet-bestede spaargeld uit de coronacrisis, de Amerikaanse economie zullen rechthouden. “Typisch voor Amerikanen is dat ze vooral besteden aan goederen en diensten in Amerika zelf, wat een gunstig multiplicatoreffect in gang zet”, voegt Kyrklund daar nog aan toe.
- Volgens de modellen van de vermogensbeheerder belandt de VS ten vroegste eind 2024 in een recessie. Pikant detail: rond die tijd vinden ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats.
(cv)