Nadat de protestbeweging van de ‘gilets jaunes’ of ‘gele hesjes’ zaterdag Frankrijk plat legde, begint het protest ook naar ons land over te vloeien.
De “gilets jaunes” blokkeren spontaan raffinaderijen, pompstations, snelwegen en kruispunten. Dag na dag nemen de protesten toe. Het protest was oorspronkelijk gericht tegen de plannen van de regering Macron om bijkomende belastingen te heffen op brandstof (6 eurocent op diesel en 3 eurocent op benzine en dat terwijl de prijs van een vat olie de voorbije weken 20% lager ging).
Maar woensdag werd ook in Wallonië fel geprotesteerd tegen de hoge brandstofprijzen, met als gevolg dat in sommige Belgische benzinestations al één of meerdere brandstofproducten ontbreken. Dat is onder andere het geval bij Total en bij DATS 24. De actievoerders blokkeerden in de nacht van dinsdag op woensdag de wegen, gooiden met rookbommen en vuurwerk en bedreigden een aantal Franse journalisten.
Moeten we de ‘gele hesjes’ serieus nemen?
Voor het eerst krijgen beide landen dus af te rekenen met een protestbeweging die enkel en alleen via het internet wordt gecoördineerd en geen formele tussenstructuur heeft. Het zijn niet de vakbonden of de politieke partijen die tot protest oproepen, maar gewoon misnoegde burgers. “De beweging wordt best serieus genomen”, schrijft fiscaal specialist Michel Maus op de site van de openbare omroep, “want ze toont aan dat er grenzen zijn aan het fiscale incasseringsvermogen van de burgers”.
Franse economie kreeg zaterdag wel degelijk een pandoering
De Franse zakensite BFM verzamelde ondertussen een reeks cijfers die aangeven dat de ‘gele hesjes’ er vorige zaterdag wel degelijk in slaagden de Franse economie een serieuze klap toe te dienen. Enkele cijfers:
- Het volume van aankopen dat met bankkaart werd betaald lag vorige zaterdag me 51 miljoen ruim 26% lager dan een week eerder, toen nog 37,6 miljoen aankopen werden opgemeten. In vergelijking met twee weken geleden werd nog altijd een daling van 21% genoteerd.
- Het aantal bezoekers in shoppingcentra lag 39% lager. Wel werden op vrijdag 13% meer ‘voorzorgsinkopen’ genoteerd, een cijfer dat zondagochtend zelfs steeg tot 54%.
- De ‘hypermarchés’ of grote supermarkten zagen hun zakencijfer zaterdag met 55% dalen, terwijl de Franse Unie van uurwerkverkopers en juwelen die dag gemiddeld 68% minder verkochten dan normaal.
Diesel in de EU nergens duurder dan in… België
Hoewel het protest in ons land nog niet dezelfde chaos heeft veroorzaakt als in Frankrijk, waar al 2 doden te betreuren vielen, doet ook de Belgische overheid er goed aan om het politieke belang van het gele gevaar van de gilets jaunes niet te onderschatten, schrijft Maus. Want deze week raakte bekend dat diesel in de Europese Unie momenteel nergens duurder is dan in België.
Maus: “Het spreekt […] voor zich dat het voornamelijk Jan met de Pet is, die het financieel niet zo breed heeft, die wordt getroffen door de hoge taksen op brandstof, en niet Jan met de Hoed, die het zich financieel kan permitteren, en dus niet wakker ligt van de hoge brandstofprijzen. Autorijden dreigt hiermee een elitair kantje te krijgen en de protesten in Frankrijk en België tonen aan dat dit duidelijk niet langer door de burgers wordt geaccepteerd. […]
Want als er één ding is dat het huidige burgerprotest in Frankrijk en Wallonië heeft aangetoond, is dat er grenzen zijn aan het fiscale incasseringsvermogen van de burgers.”
In Duitsland wijten sommigen de impopulariteit van de regering Merkel IV zelfs aan haar desastreuze dieselpolitiek, eerder dan aan de immigratieproblematiek.