De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag het relanceplan van president Joe Biden goedgekeurd. Dankzij dat plan wordt er 1.900 miljard dollar in de economie gepompt. Goed nieuws voor de Amerikaanse gezinnen, maar al dat extra geld baart de beleggers zorgen.
Beleggers zijn als de dood voor renteverhogingen. Dat is de afgelopen weken nogmaals gebleken als we naar de koerstabellen kijken. Voornamelijk de techaandelen hebben stevig in de klappen gedeeld. De elektrische autobouwer Tesla heeft op een maand tijd zo’n 225 miljard dollar aan beurswaarde verloren. De Nasdaq is met 8,3 procent gedaald nadat het op 12 februari een recordhoogte had bereikt van 14.095 punten.
Tech onderuit
Op het eerste gezicht lijkt een correctie normaal na het wonderjaar 2020 voor techaandelen. Al is er meer gaande. De beurswaardering van een techbedrijf is voornamelijk gestoeld op hoge toekomstige winsten. Een hoge rente knibbelt aan die winsten onder meer omdat techbedrijven dan meer moeten betalen wanneer ze geld lenen. De techaandelen gaan dus ook gebukt onder de hoge rente.
Het spook van een renteverhoging steekt ook in onze contreien nu en dan de kop op. Een stijgende rente is nefast voor alle bedrijven, behalve voor de banken. Een hogere rente staat voor hen synoniem voor meer inkomsten. Het verschil tussen de rente op leningen en de spaarrente blijft een belangrijke inkomstenbron voor de financiële spelers.
Het rentespook
Vraag is of we nu echt zo bang moeten zijn voor een stijgende rente. De meningen lopen daarover uiteen. Veel experts vrezen dat een stijgende rente de schuldenlast van de bedrijven gaat verhogen terwijl we nog in een crisissituatie zitten. Anderen merken dan weer op dat een stijgende rente en inflatie aantonen dat er een heropleving van de economie is.
Nu de Amerikaanse Senaat het stimulusplan van Biden heeft goedgekeurd groeit de vrees in de Verenigde Staten dat het inflatiecijfer zal aandikken. Dat resulteert dan weer in een hogere rente. Maandagochtend is de Amerikaanse tienjaarsrente gestegen tot 1,6 procent, het hoogste punt in ruim een jaar tijd. De futures op Nasdaq zijn maandagochtend gezakt met 1,7 procent.
In Europa gaat het er dan weer veel gemoedelijker aan toe. De beleggers lijken zich voornamelijk te focussen op een heropening van de economie. Maandagochtend schoten onder meer de aandelen van de banken en de grondstofbedrijven omhoog. Maandagmiddag noteerde de Eurostoxx50 1 procent in de plus.
Wat doen de toezichthouders?
Hoe dan ook zijn verschillende experts ervan overtuigd dat de inflatie de komende maanden verder zal stijgen. De centrale banken hebben de afgelopen weken wat druk van de ketel proberen te halen door erop te wijzen dat er nog geen sprake is van een duurzame inflatiestijging. Vorige week heeft Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, herhaald dat er momenteel geen plannen zijn om het monetaire beleid te verstrakken. ‘Het kan meer dan drie jaar duren vooraleer de inflatie onze doelstelling bereikt’, liet hij twee weken geleden optekenen.
Ook bij de Europese Centrale Bank (ECB) liggen er momenteel geen soortgelijke plannen op tafel. De ECB vergadert deze donderdag. Sommige analisten sluiten niet uit dat Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, een krachtige boodschap de wereld zal insturen om de rente laag te houden. Eventuele extra obligatieaankopen worden niet uitgesloten.
Volgens de strategen van Deutsche Bank mogen de beleggers zich in elk geval verwachten aan een turbulente periode. ‘Het is momenteel een constant duwen en trekken tussen epische stimulus en vrees rond rente en inflatie’, schrijven de strategen in een analyse. ‘Aangezien dit allemaal gebeurt voordat de meeste westerse economieën zijn heropend, is het zeer waarschijnlijk dat we nog een tijd in dit patroon van hoge volatiliteit zullen zitten.’ (evb)