Moet Trump zich zorgen maken over zaak Stormy Daniels? “Weinig meer dan storm in glas water”, zeggen experts

De rechtszaak tegen voormalig Amerikaans president Donald Trump zal deze week ongetwijfeld de camera’s naar zich toe zuigen. Maar hoe belangrijk is dit in het licht van de presidentsverkiezingen in 2024? Dat belang moeten we niet overroepen, zegt zowel economieprofessor Herman Matthijs (UGent) als Amerika-kenner Dominique Dewitte in The Morning Drive.


Luister hier naar Herman Matthijs:

De analyse van Dominique Dewitte:


In het nieuws: Donald Trump wordt morgen verwacht in de gerechtsgebouwen van Manhattan, New York, voor een aanklacht over een mogelijke inbreuk op de campagnefinanciering. Hij wordt – door een aanklager van Democratische signatuur – ervan beticht in 2016 zwijggeld betaald te hebben aan pornoster Stormy Daniels, om hun affaire van tien jaar eerder geheim te houden.

Maar geen gamechanger:

  • Vooreerst kan deze zaak met alle mogelijke procedures heel lang aanslepen, zo merkt Matthijs op, tot na de kiescampagne voor het presidentschap in 2024.
  • Bovendien gaat het om een oude zaak, die niet dateert van de kiesstrijd Biden-Trump in 2020, maar nog van het duel Clinton-Trump in 2016. De vermeende affaire met Stormy Daniels dateert van 2006. “De vraag is of de Amerikanen van deze zaak wel wakker liggen, want er zijn wel andere, zoals de hoge inflatie en de energieprijzen.”
  • “Tenzij de aanklacht nieuw, zeer belastend materiaal aan het licht zou brengen, is het proces Stormy Daniels weinig meer dan een storm in een glas water”, denkt ook Dewitte, hoofdredacteur van Business AM.
  • “De kans dat het tot een gevangenisstraf komt, wordt door experts miniem geacht”, gaat de Amerikakenner verder. “Verwacht wordt dat als Trump al schuldig wordt bevonden, hij hier met een geldboete vanaf zal komen.”

Het politieke effect: Trump lijkt paradoxaal genoeg garen te spinnen uit de zaak.

  • Matthijs en Dewitte wijzen op de jongste peiling van Fox News, waaruit blijkt dat Trump een voorsprong aan het uitbouwen is tegenover zijn vermoedelijke challenger Ron DeSantis.
  • “De voorbije dagen haalde Trump miljoenen dollars op bij zijn basis”, stipt Dewitte aan.

Nog niet uit de zorgen: Deze rechtszaak mag dan al geen grote hindernis blijken, dat wil niet zeggen dat Trump op juridisch vlak op beide oren mag slapen.

  • “We mogen we niet vergeten dat Trump ook het onderwerp is van een reeks andere onderzoeken, waarvan één in de staat Georgia, in verband met zijn pogingen om de verkiezingen van 2020 ongeldig te laten verklaren. Dan is er nog speciaal procureur Jack Smith, die onderzoekt of Trump een rol heeft gespeeld bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021″, somt Dewitte op.
  • Volgens Matthijs is het belang van die laatste zaak veel groter dan de zaak Stormy Daniels. “Dat is een federale zaak voor een federale rechtbank. Daar kan Trump meer problemen mee krijgen.”

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.