Moet Trump strafrechtelijk vervolgd worden voor Capitoolbestorming?

De commissie die vorig jaar werd aangesteld om de bestorming van het Amerikaanse Capitool te onderzoeken, heeft donderdag een eindrapport ingediend. Daarin staat dat ex-president Donald Trump strafrechtelijk vervolgd zou moeten worden voor zijn rol in de dodelijke rellen.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens zijn presidentiële loopbaan schuwde Trump de controverse niet. De bestorming van het Capitool 6 januari 2021 was echter zelfs voor veel aanhangers een brug te ver. In het rapport dat nu gepubliceerd werd, wordt het meest complete beeld van die dag tot nu toe geschetst.

De essentie: In het rapport wordt in detail besproken wat er die dag gebeurde en wat de juridische gevolgen voor Trump en zijn bondgenoten kunnen zijn. Ook wordt er vermeld hoe dergelijke aanvallen in de toekomst vermeden kunnen worden. 

  • Dat bleek ook al uit een samenvatting die eerder deze week werd gepubliceerd. Toen raadde de commissie de federale aanklager al aan om Trump voor vier misdrijven te vervolgen, waaronder de belemmering van de rechtsgang en het aanzetten tot oproer.
  • Tr
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20