Moet ik een nieuwe auto kopen?

 

Hoewel er altijd mensen zullen zijn die, zonder eerst goed na te denken over de gevolgen, een garage binnen kunnen stappen en vervolgens kunnen besluiten om een bepaalde auto te kopen. Gelukkig betreft het niet de meerderheid van de autokopers die op deze manier te werk gaat. De meeste mensen die van plan zijn om een nieuwe auto te kopen, zullen van tevoren goed nagaan of dit wel binnen hun financiële mogelijkheden past. Ondanks de grote reclamecampagnes en verleidelijke advertenties, zullen nieuwe auto’s immers altijd worden vergezeld door een fors prijskaartje. Daarnaast zal een nieuwe auto, zodra je de koopsom hebt betaald, een groot deel van zijn waarde verliezen als gevolg van afschrijvingen.

Voordelen van het kopen van een nieuwe auto

Eigenlijk zijn er een groot aantal voordelen verbonden aan de aankoop van een gebruikte auto in plaats van een nieuw exemplaar aan te schaffen. Toch zijn er een in bepaalde gevallen ook redenen om juist te kiezen voor een gloednieuwe auto, afgezien van een uitstekende manier om jezelf een cadeau te geven. Een aantal goede redenen om een nieuwe auto zijn onder andere:

De nieuwe technologie bevordert de veiligheid

In de auto-industrie heeft de snelle opkomst van de computer voor een ware enorme technologische revolutie gezorgd. De meeste autofabrikanten hebben deze technologie zelfs prima in weten te zetten bij de vergroting van de veiligheid van de auto, maar uiteraard ook van diens inzittenden. Op het moment dat je ervoor hebt gekozen om een nieuwe auto te kopen, dan kun je van de meest recente technologieën genieten en rekenen op de nieuwste en meest geavanceerde aanpassingen op het gebied van veiligheid, zoals:

 • betere controle van de stabiliteit van de auto,
 • het gebruik van cruise control,
 • een waarschuwingssysteem bij wijziging van rijstrook,
 • betere controle van de dode hoek,
 • achteruitkijk-camera.

Bij deze ontwikkelingen zullen, evenals bij een heleboel vernieuwingen in het verleden, langzaam de verbeterde of nieuwe functies doordringen van de auto’s in de duurdere segmenten naar de meer betaalbare voertuigen, zoals de gezinswagens en uiteindelijk zelfs de economy class auto’s. Vandaag de dag zijn dan ook in steeds meer auto’s een aanzienlijk aantal veiligheidsfuncties standaard ingebouwd.

Doorbraken op het gebied van efficiënt brandstofgebruik

Steeds meer nieuwe auto’s die op de markt worden gebracht zijn zo vervaardigd dat het brandstofverbruik zo effectief mogelijk is afgesteld. Zo zijn er bijvoorbeeld al een aantal jaren steeds meer kleine zuinige auto’s voor handen, maar zie je ook bij steeds meer grotere auto’s dat er meer kilometers gereden kunnen worden met een bepaalde hoeveelheid brandstof. Experts op het gebied van innovaties in de auto-industrie verwachten dan ook dat deze tendens zich de komende jaren door zal zetten in minibusjes, pick-ups, luxe personenauto’s, en zelfs in sportwagens. De doorvoering van technologieën die het efficiënt brandstofverbruik zullen bevorderen, worden immers al steeds vaker toegepast in hybride- en in kleine, zuinige auto’s.

Op het ogenblik dat je een groot aantal kilometers met je auto wilt gaan rijden, dan kun je voor de aankoop van een voertuig al berekenen of de kosten van de aanschaf goed in verhouding staan tot het geld dat je kunt besparen op de brandstofkosten, zelfs als de brandstofprijzen de komende jaren nog verder haan stijgen. Een efficiëntere motor zal op de lange termijn bij de alsmaar stijgende brandstofprijzen dan ook een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Alternatieve energiebronnen voor een auto

Hoewel de hype rondom het gebruik van ethanol brandstof voor voertuigen begint af te zwakken, blijft het nog altijd een trend om naar alternatieve brandstoffen te zoeken om auto’s (en andere voertuigen) op te laten rijden. Zo beloven volledig op elektriciteit rijdende auto’s, zoals de nieuwe Nissan Leaf en de Ford Focus Electric een drastisch verlaging van de energiekosten per gereden kilometer. Maar ook de Chevrolet Volt, een zogenaamde plug-in hybride, kan niet alleen rijden op benzine, maar eveneens op elektriciteit waardoor deze een stuk zuiniger zal zijn dan een auto die volledig op fossiele brandstof rijdt.

Gelukkig zijn deze elektrische auto’s zijn niet de enige voertuigen die op een alternatieve brandstof kunnen rijden. In Noord-Amerika nemen auto’s die voorzien zijn van een dieselmotor namelijk al een geruime tijd, evenals in een heleboel Europese landen, een ware comeback. Deze auto’s hebben een laag brandstofverbruik, zeker wanneer je er lange afstanden mee aflegt op een snelweg. Maar ook de speciale versie van de Honda Civic, die op methaan kan rijden, is erg populair in streken waar aardgas als een goedkope brandstof aan wordt geboden.

Door een paar jaar met één van de eerder genoemde revolutionaire auto’s rond te rijden, zou je dan ook duizenden euro’s aan brandstofkosten kunnen besparen. Toch zal het nog wel een paar jaar duren voordat iedereen in een elektrische auto rond kan rijden. De vraag naar deze elektrische auto’s is echter al wel erg hoog waardoor de prijzen die ervoor gerekend worden hoger zullen zijn dan die van het gros van de meest tweedehands auto’s.

Een auto voor een langere periode willen rijden

Een gebruikte auto kopen met het idee om deze een paar jaar te gebruiken en vervolgens weer te verkopen of in te ruilen voor een andere gebruikt exemplaar. Indien je echter van plan bent om gelijke tred te houden met het onderhoud aan de auto en goed in de gaten te houden dat de kilometerteller niet te dicht bij de 100.000 gereden kilometers komt, dan zul je je niet snel in een onzekere situatie willen storten zoals die een gebruikte auto in de regel met zich mee zal brengen.

In plaats van je zorgen te maken over een eerdere eigenaar van een gebruikte auto, die wellicht vergeten is om diens voertuig op de juiste manier te onderhouden, of deze zelfs heeft volledig heeft verwaarloosd, kun je ook kiezen voor een nieuwe auto. Voor deze nieuwe auto ben je immers zelfs verantwoordelijk waardoor je er aanzienlijk zuiniger mee om zult springen en bijvoorbeeld minder hard mee gaat rijden en die je van tijd tot tijd grondig laat onderhouden. Het bezit van een nieuwe auto gedurende een jaar of tien zal aanvankelijk gepaard gaan met relatief hoge belastingen en enorme afschrijvingen, maar daar staat tegenover dat de gemiddeld kosten uiteindelijk toch in de buurt komen van die van een tweedehands exemplaar. Hierdoor vinden de meeste eigenaren van een nieuwe auto het minder bezwaarlijk om juist deze weg te bewandelen.

Extra stimulans om een nieuwe auto te kopen door de overheid

Geld terugkrijgen voor een barrel zijn regelingen die van tijd tot tijd door de overheid worden aangemoedigd.  Dit betekent ook dat niet altijd een reguliere hybride auto niet meer kan rekenen op een heffingskorting op duurzame energie. Toch zijn er nog een heleboel andere aanmoedigen van overheidswegen waar je nog wel aanspraak op kunt maken. Hierdoor kun je dus nog steeds veel geld besparen door te kiezen voor de aankoop van een nieuwe elektrische auto, een plug-in hybride of een voertuig dat in staat is om op een alternatieve brandstof te rijden.

Wat er exact mogelijk is op het moment dat je een milieuvriendelijke nieuwe auto aanschaft kan van geval tot geval verschillen. Om die reden kun je vooraf beter eerst navraag doen bij bijvoorbeeld de belastingdienst of de lokale overheid. In sommige gevallen zal de aanschaf van een dergelijk voertuig bijvoorbeeld betekenen dat je een bepaald deel van het aankoopbedrag terug kunt krijgen, terwijl het eveneens mogelijk is dat je een korting op je belastingaangifte mag verwachten.

Weinig extra’s betekent ook weinig kosten voor een nieuwe auto

Je tot de aankoop van een nieuwe auto kunnen worden verleid door de lage aankoopprijs waarmee de verkoper reclame maakt. In de meeste gevallen blijkt dit echter anders te zijn op het ogenblik dat je in gesprek gaat met een autoverkoper. Ineen heleboel gevallen zal deze bodemprijs namelijk alleen maar gelden voor model dat als basis wordt beschouwd en waar dus geen, of weinig, extra’s aan toe zijn gevoegd. Op het moment dat je één of meerdere van de geavanceerde functies aan het voertuig toe wilt voegen, zoals cruise control, stemherkenning, een ingebouwd navigatiesysteem en stoelverwarming, dan zul je te maken krijgen met een waslijst aan hoge kosten die je moet gaan bijbetalen. De aankoopsom van de nieuwe auto kan als gevolg daarvan dan ook sterk oplopen, nog voordat er BTW op is geheven.

Zodra je echter besluit dat je geen, of minder, prijzige extra’s aan de auto toe wilt voegen, zoals een speciaal gekleurde verflaag, grotere wielen of zelfs een automatische transmissie, dan zal er in de regel een kleiner verschil waar te nemen zijn tussen de prijzen van een nieuw- en een gebruikt voertuig. Je kunt dus met een gerust hart besluiten om een nieuwe auto bij de verkoper te bestellen die op deze punten aan je eigen smaak voldoet. Verder kun je beter alle onnodige extra’s en mogelijkheden achterwege laten en in plaats daarvan een zo hoog mogelijke korting op de aankoopprijs van het nieuwe voertuig proberen te af te dingen.

Nadelen van het kopen van een nieuwe auto

Hoewel je een nieuw exemplaar voor een groot deel zelf samen kunt stellen, zoals de kleur, de uitrusting en allerlei extra’s, er altijd een zekere fabrieksgarantie op af wordt gegeven, het voertuig minder onderhoud nodig zal hebben en je doorgaans een veiliger, schoner en zuiniger auto bezit, kleven er ook een aantal nadelen aan. Denk hierbij maar eens aan nadelen zoals:

 • een nieuwe auto is duurder in aanschaf in vergelijking tot een tweedehands voertuig,
 • de premie voor de autoverzekering zal hoger uitvallen voor een nieuwe auto,
 • de afschrijvingskosten van een nieuwe auto zullen hoger zijn dan die van een tweedehands wagen.

Voordelen van het kopen van een tweedehands auto

Behalve voorstanders voor de aankoop van een nieuwe auto, zijn er eveneens mensen die zweren bij de aanschaf van een tweedehands wagen vanwege een aantal specifieke voordelen. Voorstanders van het kopen van een gebruikte auto voeren aan dat je dan kunt genieten van de volgende voordelen:

 • de aanschafprijs van een gebruikte wagen ligt beduidend lager dan die van een nieuwe,
 • met hetzelfde budget kun je, als je dat wilt, een tweedehandse auto kiezen uit een hogere klasse,
 • je hoeft niet lang te wachten voordat je auto kan worden afgeleverd,
 • online kun je een voertuig kiezen uit een breed scala aan merken en modellen van gebruikte auto’s.

Nadelen van het kopen van een tweedehands auto

Een gebruikte auto kopen heeft, net zoals dat het geval is bij een nieuw exemplaar, niet alleen maar voordelen. Een aantal nadelen dat vaak naar voren komen zijn:

 • je loopt altijd een bepaald risico door een gebruikte auto te kopen omdat je weinig afweet van de staat waarin het moment van aankoop verkeerd.
 • Je kunt bij een tweedehands wagen vaak slechts weinig, of helemaal geen, aanspraak maken op een garantie,
 • Een gebruikte auto zal altijd, in meerdere of mindere mate, bepaalde gebruikssporen laten zien,
 • een tweedehands auto is vaak al wat ouder en beschikt om die reden vaak over minder veiligheidsvoorzieningen,
 • de wat oudere gebruikte wagens zullen in de regel minder zuinig rijden.

Aandachtspunten bij het kopen van een tweedehands auto

Voordat je een gebruikte auto gaat kopen, moet je voor jezelf bepalen waar je de auto voor wilt gaan gebruiken en uiteraard welk model en type het beste past bij je persoonlijke wensen. Bij de aanschaf van een gebruikte auto dien je verder goed te letten op de volgende aspecten:

 • de leeftijd en de kilometerstand van de auto,
 • de staat waarin het voertuig verkeerd,
 • de beschikbare ruimte die de auto je zal bieden,
 • het aantal beschikbare zitplaatsen in het voertuig,
 • de instaphoogte van de auto,
 • het brandstofverbruik van de betreffende auto,
 • de aanwezige veiligheidsvoorzieningen,
 • extra kosten die het rijden in de gebruikte auto met zich mee zal brengen, zoals de verzekeringspremie die er betaald dient te worden.

Een verkoper is verplicht om aanwezige mankementen en andere gebreken die betrekking hebben op de tweedehandse auto aan de potentiële koper te melden. Indien de verkoper dit vergeet te doen, dan kun je daar als koper echter expliciet naar vragen Verder heb je als koper echter eveneens de plicht om na te gaan in welke staat het aangeboden voertuig verkeerd, bijvoorbeeld door eerst een proefrit te maken en zelfs door een aankoopkeuring uit te laten voeren bij een andere, bij voorkeur onpartijdige, garage. Door dit te doen heb je immers meer zekerheid over de staat waarin je een gebruikt voertuig koopt.

Verder is het altijd goed om na te gaan of de onderhoudsgeschiedenis van de auto bij de verkoper bekend is. Wanneer de koper je geen gegevens kan verstrekken over het gepleegde onderhoud, dan kan het zogenaamde onderhoudsboekje wellicht meer licht op de zaak werpen. Voordat je definitief gebruikte auto gaat kopen, dien je verder nog altijd te controleren of de kilometerstand klopt en of de reparaties en onderhoudsbeurten van het voertuig op voor de handliggende momenten uit werden gevoerd. In de koopovereenkomst dien je overigens altijd specifieke gegevens van het voertuig vast te leggen, de kilometerstand op de teller is daarvan wellicht de meest belangrijke. Op het moment dat de tellerstand van een tweedehands wagen namelijk achteraf niet juist blijkt te zijn, dan sta je juridisch gezien veel sterker als je de verkoper hierop aan wilt spreken.

Prijzen vergelijken bij verschillende autoverkopers

Een nieuwe auto kun je, behalve bij een merkdealer, eveneens op andere plaatsen kopen. Zo kun je bijvoorbeeld bij autobedrijven gaan kijken die zich niet op één bepaald automerk hebben gericht en online op zoek gaan naar bedrijven die de hoogste korting kan bieden voor een bepaald model of type. Hierbij moet je je wel bedenken dat je, op het gebied van service en leveringsvoorwaarden, door een merkdealer vaker zal worden voldaan aan de eisen die de fabrikant van de bepaalde auto aan de dealer heeft gesteld.

Ook als je van plan bent om een gebruikte auto te gaan kopen, is het zeker aan te bevelen om eerst wat vergelijkend onderzoek uit te voeren. Voor dit onderzoek kun je meerdere verkopers van gebruikte voertuigen een bezoekje brengen, maar eveneens het internet afspeuren en bij verschillende aanbieders prijzen van een bepaald model of type met elkaar te vergelijken. Ook dan kun je op deze manier namelijk gemakkelijk achterhalen bij welke verkoper je de meest gunstige deal kunt sluiten.

Onderhandelen over de aankoopprijs van een auto

Als je een auto wilt kopen, ongeacht of deze nieuw of gebruikt is, dan moet je niet bang zijn om over de aankoopprijs te onderhandelen met de verkoper. Alle autoverkopers zullen immers bepaalde marges hebben waarbinnen ze een voertuig van de hand kunnen doen. Indien je niet durft te onderhandelen, dan loop je de kans dat een verkoper je de uiterste verkoopprijs aan zal rekenen voor een wagen.

Wanneer je daarentegen om een korting, of eventueel gratis extra’s, vraagt dan kan de aankoopprijs soms naar beneden worden bijgesteld of krijg je wellicht een aantal extra accessoires voor de prijs die aanvankelijk alleen voor het basis model werd genoemd. Bij het onderhandelen is het echter wel zaak dat je redelijk goed weet wat een bepaalde auto (model, type en bouwjaar) in op de automarkt gemiddeld waard is. Uiteraard kun je ook offerte van andere verkopers gebruiken om een extra korting af te dingen of op een ander manier meer voordeel binnen te halen.

Conclusie

Alle argumenten die, zowel door de voor- als de tegenstanders van de aanschaf van een nieuwe auto, worden aangevoerd om je te overtuigen, zullen niet in elke afzonderlijke situatie in gelijke mate van toepassing zijn. In een groot aantal situaties zal een gebruikte auto lagere kosten met zich meebrengen, maar daarentegen van minder recente technologieën zijn voorzien.

Bij een nieuwe auto is dit juist omgekeerd en zul je in de regel meer moeten betalen voor de aanschaf van het voertuig, maar zal dit doorgaans wel zijn uitgerust met de meest moderne technologische snufjes. Bovendien kun je bij de aanschaf van een nieuwe auto ook vaak rekenen op uiteenlopende maatregelen door de overheid om je aan te moedigen deze aankoop door te zetten. Het gros van de nieuwe auto’s heeft dan ook vaak voldoende voordelen om de extra kosten, die je dient te maken, te rechtvaardigen. Natuurlijk zal de staat waarin de auto verkeerd ook in verhouding moeten staan tot de gevraagde, en uiteindelijk te betalen, verkoopprijs.

Door de prijzen van een bepaald model of type te vergelijken kun je, niet alleen bij nieuwe, maar ook bij gebruikte auto’s, veel eenvoudiger bepalen welk voertuig je het meest voordelig aan kunt schaffen. Uiteraard spelen ook in dit geval de eerder genoemde aandachtspunten een belangrijke rol, zoals de staat waarin de auto verkeerd, de kilometerstand en eventueel aanwezige accessoires of andere extra’s. Blindelings vertrouwen op de blauwe ogen van een autoverkoper is dan ook zeker niet aan te bevelen. Een verkoper heeft zich immers altijd tot doel gesteld je een auto te verkopen, en dan bij voorkeur tegen een zo hoog mogelijke verkoopprijs.

Indien je in staat bent om op een verstandige manier een afweging te maken tussen je persoonlijke wensen tegen de kosten en de baten een auto, dan zul je prima in staat zijn om nieuwe- en gebruikte wagens met elkaar te vergelijken. In een heleboel gevallen zul je zelfs versteld staan van het feit dat je soms beter een nieuwe auto kunt aanschaffen, in plaats van te gaan voor een tweedehands exemplaar. De waarde van een nieuwe auto ligt vaak namelijk veel hoger dan die van een, in aanschaf veel goedkoper, gebruikt barrel. Het kopen van een auto, nieuw of gebruikt, zal dan ook bij voorkeur niet plaatsvinden voordat je je goed hebt laten informeren en de talloze voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar af hebt gewogen. Alleen op die manier kun je voor een groot deel voorkomen dat je achteraf spijt krijgt van de aankoop of dat je te maken krijgt met vervelende verrassingen, onnodige kosten of zelfs teleurstellingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20