De Europese Commissie wil dat Albanië groen licht krijgt om toetredingsgesprekken met de EU te voeren. Drie jaar geleden was zo’n aanvraag nog geweigerd vanwege de grote corruptie en de georganiseerde misdaad in dat land. In december zullen de nationale regeringen beslissen of de kandidatuur van Albanië kan worden geformaliseerd.
“Er zijn vijf prioriteiten die tussen Albanië en toetredingsgesprekken staan,” zei eurocommissaris Štefan Füle, die de portefeuille ‘Uitbreiding’ van de EC beheert: “Corruptie, georganiseerde misdaad, gerechtelijke en administratieve hervormingen en mensenrechten.”
Ondertussen wil de commissie werk maken van een versnelde toetreding van Turkije, dat sinds 2005 preliminaire toetredingsonderhandelingen met Brussel voert. In juni nog werden de onderhandelingen over toetreding stilgezet, nadat vreedzame protesten in Istanbul op bevel van premier Recep Tayyip Erdogan uit elkaar waren geslagen. Ankara krijgt een slecht rapport van Brussel omwille van deze ongeregeldheden, maar de commissie vindt tegelijkertijd dat er een groter engagement naar toetreding van Turkije moet worden getoond.
De Commissie dringt voor de vijfde keer ook aan op het openen van toetredingsonderhandelingen met Macedonië, al zal Griekenalnd waarschijnlijk opnieuw gebruikmaken van haar vetorecht. Athene eist dat de voormalige Joegoslavische republiek van naam verandert, zodat geen verwarring kan ontstaan met de Griekse provincie Macedonië. De autoriteiten in Skopje hebben als blijk van goede wil de vlag en de grondwet al gewijzigd, maar weigeren een compromis te sluiten over de naam van hun land.
De Dagelijkse Standaard plaatst grote vraagtekens bij ‘versnelde toetredingsgesprekken’ met Turkije en de kandidatenstatus van zowel Albanië als Macedonië:
‘Het betreft hier een door-en-door islamitisch land, dat steeds verder opschuift richting islamitisch fundamentalisme. Onlangs werd een televisie presentatrice ontslagen, omdat ze ‘te sexy’ gekleed zou zijn. Maar veel erger is nog het ronduit anti-democratische schrikbewind van premier Erdogan zelf. Journalisten die onwelgevallige zaken schrijven over zijn beleid worden achter slot en grendel gezet, of erger. Leger en politie worden ‘gezuiverd’ van andersdenkenden, en de bevolking geterroriseerd. Dat bleek afgelopen zomer nog bij de rellen in diverse Turkse steden.’
(…)
‘Verder wil de EU dat ook Albanië toetreedt, met in haar kielzog Macedonië. (…) Twee armlastige, corrupte landen, die werkelijk geen enkele toegevoegde waarde zullen hebben, behalve dan een forse bijdrage aan criminaliteit en corruptie, iets wat toch al een toenemend probleem begint te worden binnen de huidige unie.’
De Poolse Gazeta Wyborcza heeft voornamelijk vragen bij de mogelijke kandidatuur van Macedonië (vertaling Presseurop):
‘De “autoritaire” regering van Nikola Gruevski “gebruikt het conflict (met Griekenland) om binnenlandse steun te verwerven”. Terwijl het publieke debat door de nationale hysterie tot zwijgen wordt gebracht, blijven de echte problemen van het land onopgelost. Nu de leden van de oppositie uit het parlement zijn gezet, kan zelfs de begroting voor dit jaar niet worden goedgekeurd. Ook een akkoord tussen de regering en de oppositie dat onder druk van de EU tot stand is gekomen, is tot nu toe een dode letter gebleken.’
Op onderstaande video is te zien hoe een discussie over de begroting in het Macedonische parlement in december vorig jaar op een vechtpartij uitliep. Vanaf minuut 1.10 wordt er stevig op elkaar ingehakt. Zijn dit de landen die de EU nodig heeft?