Moederbedrijf van Google lanceert ‘internetballonnen’ in afgelegen gebieden

In Peru krijgen afgelegen gebieden binnen afzienbare tijd dankzij een netwerk ballonnen toegang tot draadloos internet. Dat heeft het bedrijf Internet Para Todos Peru (IpT), beheerder van het internet in het Zuid-Amerikaanse land, aangekondigd.

De onderneming heeft daarvoor een samenwerkingscontract gesloten met Project Loon, een initiatief van het technologiebedrijf Alphabet dat internet op moeilijk toegankelijke gebieden ter beschikking wil stellen. Alphabet is het moederbedrijf van Google.

Geïsoleerd

Door de overeenkomst zullen in afgelegen regio’s van het Amazonegebied volgend jaar nagenoeg 200.000 mensen toegang krijgen tot draadloos internet.

Teresa Gomes, chief executive van IpT Peru, benadrukte daarbij dat de overeenkomst erin zal slagen om mobiele connectiviteit aan te bieden in gebieden met geïsoleerde populaties, waar momenteel zelfs de traditionele telecominfrastructuur niet beschikbaar is.

In eerste instantie zou de provincie Loreto toegang krijgen tot de technologie. IpT Peru, een dochterbedrijf van de groep Telefonica, werkt voor de ontwikkeling van het project ook samen met Facebook, IDB Invest en Corporacion Andina de Fomento (CAF), de ontwikkelingsbank van Latijns-Amerika.

Het netwerk zal bestaan uit een reeks ballonnen die zich op een hoogte van ongeveer 20 kilometer zullen bevinden. De ballonnen functioneren als zwevende zendmasten. Online communicaties worden vanop de begane grond naar het Loon-netwerk in de stratosfeer gestuurd en van ballon tot ballon doorgegeven. Bij de bestemmelingen wordt het signaal opnieuw naar de grond teruggestuurd.

Orkaan Maria

Het Peruaanse ministerie van transport en communicatie moet nog wel zijn definitieve goedkeuring aan het project verstrekken. Op dat ogenblik zal Peru het eerste Latijns-Amerikaanse land worden dat Project Loon als een normaal communicatiekanaal kan inzetten.

Twee jaar geleden kreeg Loon van de Federal Communications Commission (FCC) van de Verenigde Staten de toelating om zijn ballonnen in te zetten om in Puerto Rico na de orkaan Maria vernielde communicatieverbindingen te herstellen.

In Peru was Loon eveneens eerder al actief. Dat gebeurde twee jaar geleden na overstromingen door El Nino en eerder dit jaar na een zware aardbeving. In Kenia wacht Loon eveneens op een toelating van de overheid om met zijn ballonnen een communicatienetwerk te starten.

Bron: ZDnet

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20