Moederbedrijf Scapino is kandidaat om Brantano over te nemen

Ziengs Retail, de Nederlandse winkelketen die de schoenenwinkels Scapino en Ziengs Schoenen uitbaat in Nederland, heeft zich formeel kenbaar gemaakt als kandidaat-koper voor Brantano. Dat bevestigt het bedrijf aan onze redactie.

‘Ziengs kijkt naar mogelijkheden voor een herstart van Brantano onder zijn huidige merknaam’, zegt eigenaar Henk Ziengs. ‘Het is dus niet de bedoeling om de winkels over te nemen en ze om te vormen tot Scapino’s.’

Ziengs nam in 2015 Scapino over van moedergroep Macintosh, toen die failliet ging. Brantano, dat toen ook onderdeel uitmaakte van Macintosh, werd overgekocht door FNG. Henk Ziengs ziet veel parallellen met de situatie van 2015. ‘Scapino was een gezond bedrijf dat werd meegesleurd in het faillissement van zijn moedergroep, bij Brantano lijkt dat nu ook zo te zijn.’

Meerdere kandidaten

Ziengs onderzoekt nu wat de mogelijkheden zijn. Het bedrijf wil daar niet verder over uitweiden. ‘We zijn nu bezig met ons huiswerk en zullen bij een herstart zoveel mogelijk gezonde winkels proberen openhouden’, klinkt het. Over hoeveel winkels dat gaat, is nog niet duidelijk.

Maar Ziengs is niet de enige kaper op de kust. Er zijn meerdere kandidaten om Brantano over te nemen. De naam van het Duitse bedrijf Deichmann, dat de kledingketen Van Haren uitbaat, gaat ook de ronde, al heeft die zelf nog niets bevestigd.

FNG, de moedergroep van Brantano, vroeg vorige maand na 17 jaar het faillissement aan omdat de schuldenberg onhoudbaar werd en niet meer afbetaald raakte. De banken gaven uiteindelijk het genadeschot.

Meer