Modewinkels kijken met bang hart naar start solden

Komende zaterdag begint de soldenperiode, een maand later dan normaal. De kledingwinkels slingeren tussen hoop en vrees na de verstrenging van de coronaregels.

De Belgische modewinkels hebben 1,5 miljard euro gemist door de coronacrisis, zo schat winkelfederatie Comeos. ‘Zeker dit jaar zijn de solden cruciaal, omdat er zeer veel onverkochte stock is door de lockdown en de mindere omzetcijfers bij de heropstart’, zegt sectormanager fashion Kathy Bergen van Comeos.

De koopjesperiode ging niet zoals gewoonlijk op 1 juli van start, maar begint pas komende zaterdag, op 1 augustus. Die startdatum wijzigt niet door de nieuwe coronaregels. ‘We hebben ze al eens een maand uitgesteld, maar een zomerseizoen kan je niet blijven uitstellen. De stocks zijn nog aanwezig en voor de sector is dat heel belangrijk’, verklaarde minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) bij de VRT.

‘Het uitstellen van de solden was een slechte beslissing, daar is iedereen het intussen over eens. We hopen dat de start van de solden opnieuw een boost kan geven aan de sector’, zegt Bergen.

Op afspraak

Voortaan moet je opnieuw alleen gaan winkelen, en mag je maximaal 30 minuten in de winkel blijven. ModeUnie, een andere beroepsvereniging, verwacht niet dat die beslissing van de Nationale Veiligheidsraad een rem zal zijn op de solden.

‘De situatie is wat ze is, en we moeten ermee omgaan. De consument wacht op de solden. De zelfstandige modedetailhandel is hoopvol’, zegt Isolde Delanghe. ‘We keren eigenlijk terug naar de situatie van 11 mei. Maar consumenten kunnen ook op afspraak langskomen, en we merken dat dat werkt. Misschien gaat het op afspraak werken wel in de lift zitten. We merken ook dat de mensen de mondmaskerverplichting zeer snel gewoon worden, en dat die verplichting zeker geen struikelblok vormt.’

Antwerpen

De winkels in Antwerpen zijn veel somberder gestemd.'”Doordat de mensen wordt afgeraden om naar Antwerpen te komen, verwachten we meer dan 50 procent minder shoppers en dat enkele dagen voor de start van de solden’, zegt Nico Volckeryck, regioverantwoordelijke Groot-Antwerpen bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), in een reactie op de coronamaatregelen voor Antwerpen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20