Modewinkels hebben heropstartplan klaar: ‘Laat verkoop op afspraak toe vanaf 1 december’

De lockdown is nog geen week bezig of Mode Unie stelt al een heropstartplan voor. De sectorfederatie vraagt dat verkoop op afspraak in modewinkels vanaf 1 december toegelaten wordt, tot aan de volledige heropening na 13 december.

De verplichte sluiting sinds afgelopen maandag is een nieuwe opdoffer voor de sector, die tijdens de eerste lockdown al acht weken de deuren moest sluiten. Opnieuw hangen de winkels vol met een stock aan winteritems die nu niet of nauwelijks verkocht raakt, haalt Mode Unie aan. ‘Het feit dat klanten goederen mogen afhalen aan de winkel is een kleine opsteker, maar leidt in de realiteit niet tot de verkoop die nodig is om het seizoen te redden’, klinkt het.

Directeur Isolde Delanghe start ook meteen een pleidooi voor nieuwe steunmaatregelen van de overheid. ‘Sowieso sluiten we, net als het zomerseizoen, ook het winterseizoen opnieuw af met rode cijfers. Daar valt door de verplichte sluiting niets meer aan te veranderen. Of de cijfers in de modesector rood of donkerrood zullen kleuren, dáár kan door de overheid wel nog wat aan veranderd worden’, zegt ze.

Overrompeling

Voorlopig moeten de winkels de deuren gesloten houden tot 13 december. Begin december vindt er wel een evaluatie plaats, waarop de sectorfederatie wil inspelen. Mode Unie haalt twee problemen aan die opduiken bij een heropening midden december:

  • ‘Het zal leiden tot taferelen zoals we afgelopen zaterdag zagen: een overrompeling in winkelstraten. In het kader van volksgezondheid moet dat te allen tijde vermeden worden’, vindt Delanghe.
  • ‘Modewinkels missen dan de cruciale verkoopweken in het winterseizoen en, als de solden starten op 2 januari, hebben zij maar twee weken om nog aan volle marge te verkopen voor de start van de wintersolden’, stelt de directeur.

De oplossing voor die problemen zit in een verkoop op afspraak, denkt Mode Unie. Als die vanaf 1 december toegelaten wordt, kunnen een volkstoeloop en de daaraan verbonden gezondheidsrisico’s vermeden worden. De handelaars krijgen dan weer ademruimte om hun goederen aan een normale marge te verkopen. Mode Unie wil het plan voorleggen aan minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20