Moderne drukkerij van DPG sluit in Lokeren ondanks subsidies. “Bijzonder onkies”, reageert N-VA

De N-VA-Kamerleden Michael Freilich en Theo Francken reageren “verbolgen” op het nieuws dat uitgever DPG Media (onder meer Het Laatste Nieuws) zijn drukkerij in Lokeren sluit en zijn kranten vanaf volgende maand in het Nederlandse Eindhoven laat drukken.

De sluiting van het Eco Print Center in Lokeren, die in november vorig jaar aangekondigd werd, vindt eind deze maand plaats. Het drukken van onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen verhuist naar het Nederlandse Eindhoven.

Subsidies

Dat laat bij de vakbonden een wrang gevoel na, omdat de drukkerij bij de start in 2006 nog gepresenteerd werd als een van de modernste en meest milieuvriendelijke van Europa, en omwille van dat ecologische karakter ook 4,9 miljoen euro subsidies kreeg van de Vlaamse regering.

Freilich en Francken leggen een link met nog een andere subsidiestroom, de steun van de federale regering aan Bpost voor de krantenbedeling, wat op indirecte steun neerkomt voor de uitgeverijen, en dan vooral de grote spelers DPG Media en Mediahuis.

“Uiteraard staat het elke onderneming vrij om zich te organiseren naar best vermogen, maar als je als sector geniet van honderden miljoenen euro’s subsidies van de Belgische federale overheid om de bedeling van de kranten te sponsoren, dan is het toch bijzonder onkies om zoiets te doen”, reageren beide Kamerleden in een communiqué op de sluiting.

Michael Freilich zal de bevoegde minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne (PS), hierover in de Kamer ondervragen. “Laten we er op zijn minst voor zorgen dat er een quid pro quo is waarbij de ondernemingen die genieten van deze subsidie, de tewerkstelling in ons land ook mee stimuleren. Nu vloeien die jobs en de daar bijhorende sociale zekerheidsbijdragen naar het buitenland. Vivaldi heeft zich een oor laten aannaaien.”

Bij het Eco Print Center werkten 78 mensen, voor wie de bonden een sociaal plan hebben onderhandeld.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20