Ondanks krantensubsidies sluit DPG Media moderne drukkerij in Lokeren

DPG Media sluit zijn drukkerij Eco Print Center (EPC) in Lokeren, waar onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen worden gedrukt. De activiteiten verhuizen wellicht naar Nederland. De federale regering trekt nochtans honderden miljoen euro’s aan subsidies uit om kranten te laten bedelen via Bpost.

De drukkerij in Lokeren gold lang als het technologische paradepaardje van de mediagroep door de specialisatie in waterloze druktechnologie. Maar dat bleek de verkeerde strategie, laat DPG Media uitschijnen. “De technologie brak internationaal niet verder door en daarom kampen de drukkerijen die deze techniek gebruiken met een competitief nadeel,” klinkt het in een mededeling.

Een tweede reden: de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen gaan “evolueren naar een handiger formaat”, zeg maar het tabloidformaat. Moedergroep DPG Media: “Door te investeren in het leescomfort is het voortbestaan van Het Laatste Nieuws en De Morgen op papier verzekerd. Het EPC kan die evolutie technisch echter niet ondersteunen.”

En tot slot wellicht de belangrijkste reden: nieuws wordt steeds minder op papier gelezen. “De beslissing die we genomen hebben, is een gevolg van wereldwijde trends in digitalisering en de daaraan verbonden overcapaciteit in drukkerijen”, zegt Kris Vervaet, de CEO van DPG Media België, in een mededeling.

“Sinds 2015 dalen de oplages van papieren kranten in Europa met gemiddeld 4 procent. Ook in België zet deze trend zich door, wat zich laat voelen in de oplages die het EPC te verwerken krijgt.”

Krantensubsidies

Door de sluiting staan 78 jobs op de tocht. De krantenproductie in Lokeren wordt wellicht in de loop van volgend jaar stopgezet. Volgens de vakbonden verhuizen de printactiviteiten van DPG van Lokeren naar het Nederlandse Eindhoven.

De beslissing komt er amper enkele weken nadat de federale subsidies tot 2027 voor de distributie van papieren kranten via Bpost bekend raakten: het bedrag tikt af op 750 miljoen euro in vijf jaar. Onder meer voorzitter Karl van den Broeck (hoofdredacteur Apache) van Media.21, de koepel van digitale media, wees op die paradox.

(jvdh)

Meer