Nergens in België is het mobiliteitsbudget zo populair als in Brussel

Nergens in België is het mobiliteitsbudget zo populair als in Brussel
Metro in Brussel – (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)

Key takeaways

  • Een op de zeven werknemers in Brussel verkiest een mobiliteitsbudget boven een bedrijfswagen.
  • De technologiesector (9 procent) loopt voorop in het omarmen van mobiliteitsbudgetten.
  • Grotere bedrijven hebben een groter relatief succespercentage, met 25 procent die mobiliteitsbudgetten aanbieden.

1 op 7 Brusselaars verkiest mobiliteitsbudget boven een wagen

In Brussel verkiest één op de zeven werknemers een mobiliteitsbudget boven een auto van de zaak, wat een aanzienlijke stijging betekent ten opzichte van vorig jaar. Deze trend doet zich voor in alle leeftijdsgroepen, maar is vooral zichtbaar bij werknemers tussen de 30 en 35 jaar. Brussel is koploper met 13,5 procent van de werknemers die kiezen voor een mobiliteitsbudget, tegenover 3,7 procent in Vlaanderen en 2,5 procent in Wallonië, meldt SD Worx.

Een belangrijke drijfveer achter deze groei is de verdubbeling van het aantal werkgevers dat mobiliteitsbudgetten aanbiedt in de afgelopen twee jaar. De huidige regering wil het bereik van het programma verder uitbreiden. Landelijk is in 2024 5,2 procent van de werknemers met een auto van de zaak overgestapt op een mobiliteitsbudget, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Met dit nieuwe systeem kunnen werknemers afstand doen van hun bedrijfswagen en krijgen ze een budget om hun eigen duurzame vervoer te beheren. Op dit moment komen alleen werknemers met een auto van de zaak hiervoor in aanmerking.

Aantrekken van talent

Hoewel de totale aantallen relatief klein blijven, wordt het mobiliteitsbudget een onderscheidende factor bij het aantrekken van talent. Brusselse werkgevers lopen voorop in deze trend. In heel België heeft 0,85 procent van de werknemers toegang tot een mobiliteitsbudget, wat betekent dat één op de 120 werknemers van deze optie profiteert.

Het aantal werkgevers dat mobiliteitsbudgetten aanbiedt, is in alle regio’s opvallend gestegen. Terwijl Vlaanderen het hoogste aantal werkgevers heeft (58 procent), heeft Brussel de snelste adoptiegraad met meer dan 5 procent van de werkgevers die daarvoor kiest. Vlaanderen en Wallonië blijven daarentegen achter met respectievelijk 1,6 procent en 1,2 procent.

Vlaams-Brabant en Waals-Brabant zijn ook voorlopers

Interessant is dat gebieden rondom Brussel, zoals Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, naast Brussel zelf ook voorop lopen in het invoeren van mobiliteitsbudgetten. Deze regio’s hebben een adoptiepercentage van respectievelijk 3,8 procent en 3,5 procent, terwijl dat in andere provincies relatief laag blijft met minder dan 1 procent.

De technologiesector (9 procent), reclame en marktonderzoek (7 procent), hoofdkantoren en kantoorpersoneel (6 procent) en architectuur en techniek (4 procent) lopen voorop in het omarmen van mobiliteitsbudgetten.

Mobiliteitsbudget vooral populair bij grote bedrijven

Binnen bedrijven is de invoering van mobiliteitsbudgetten significant hoger in grotere organisaties. Hoewel 85 procent van de werkgevers die dit voordeel aanbieden tot het midden- en kleinbedrijf (MKB) behoren, hebben grotere organisaties een grotere relatieve succesratio. In bedrijven met 100 tot 250 werknemers gebruikt één op de tien mobiliteitsbudgetten. Dit aantal verdubbelt bij organisaties met meer dan 1.000 werknemers, waar 25 procent mobiliteitsbudgetten aanbiedt.

Grotere bedrijven zijn eerder geneigd om dit programma in te voeren, mogelijk vanwege de administratieve complexiteit en kostenimplicaties voor kleinere organisaties.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00