Mitsubishi valt ten prooi aan Chinese hackers

De Japanse elektronicareus Mitsubishi Electric was doelwit van een omvangrijke cyberaanval, waarbij mogelijk informatie over overheidsinstellingen en andere zakelijke partners is buitgemaakt.

In juni vorig jaar merkte Mitsubishi dat er sprake was van onregelmatige activiteiten op apparaten in Japan. Na intern onderzoek kwam naar voren dat cybercriminelen het op het bedrijf hadden voorzien.

Mitsubishi Electric heeft onder meer het Japanse ministerie van Defensie en de nucleair toezichthouder NRA als belangrijke klanten. Ook nutsbedrijven, spoorwegexploitanten en automakers maken gebruik van systemen en apparaten van de elektronicaproducent. Het is mogelijk dat mailverkeer tussen het bedrijf en zijn klanten in handen van cybercriminelen is gekomen. Maar volgens Mitsubishi is er geen ‘zeer gevoelige’ informatie over bijvoorbeeld infrastructuur buitgemaakt.

Achterstand cyberveiligheid in Japan

Een groep Chinese cybercriminelen wordt verdacht van de cyberaanval. De regering van Japan is inmiddels op de hoogte gebracht van de kwestie. De beoogde informatie had ook betrekking op sollicitanten en werknemers van het bedrijf, en op de verkoop en technologieën. Mitsubishi biedt in een verklaring zijn excuses aan voor het voorval.

Japan kent een achterstand op vlak van cyberveiligheid. Vorig jaar kondigde het Ministerie van Defensie aan om het personeelsaantal in de cyberunit te verhogen van 150 naar 220. Dat is nog altijd niet bijster hoog in vergelijking met andere landen zoals de Verenigde Staten (6.200), Noord-Korea (7.000) of China (130.000).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20