Mist Djokovic ook Roland Garros? Frans ministerie van Sport verplicht vaccinatie voor sporters

Novak Djokovic lijkt na de Australian Open ook het tweede grandslamtoernooi van het jaar, Roland Garros, te missen. Het Franse ministerie van Sport heeft namelijk laten weten dat topsporters moeten gevaccineerd zijn om te mogen deelnemen aan competities in Frankrijk. De Servische nummer 1 van de wereld, die niet gevaccineerd is, dreigt daardoor ook op Roland Garros zijn titel niet te kunnen verdedigen.

Na een wekenlange soap kreeg Novak Djokovic afgelopen weekend eindelijk het definitieve verdict te horen over zijn mogelijke deelname aan de Australian Open. Omdat de Serviër niet gevaccineerd is tegen het coronavirus trok de rechter zijn visum in en moest hij onmiddellijk het land verlaten. Daardoor kan Djokovic niet deelnemen aan de eerste grand slam van het jaar, een toernooi dat hij al negen keer won.

Al tijdens de juridische strijd in Australië dook hier en daar de vraag op of Djokovic ook de andere grandslamtoernooien zou moeten missen. Zo’n tien dagen geleden stelde de Franse minister van Sport Roxana Maracineau hem gerust door te zeggen dat het land hem voor Roland Garros – dat eind mei start – niets in de weg zou leggen.

Nieuwe vaccinwet

Een nieuw vaccinwet die zondagavond is goedgekeurd heeft daar nu verandering in gebracht. Die wet vereist dat mensen in Frankrijk een vaccinatiebewijs hebben om openbare plaatsen zoals sportlocaties, restaurants, cafés, bioscopen en TGV’s te betreden. “De regel is simpel. De vaccinpas wordt, zodra de wet is afgekondigd, opgelegd in inrichtingen die al onderworpen waren aan de gezondheidspas. Dit zal gelden voor zowel toeschouwers als professionele sporters en dit tot nader order. Er worden geen uitzonderingen verleend”, verduidelijkt het ministerie van Sport aan ESPN.

Ondanks die duidelijke woorden is er toch nog enige hoop voor de 34-jarige titelverdediger. “Roland Garros gaat door in mei. De situatie tussen nu en dan kan veranderen en mogelijk gunstiger worden”, zette minister Maracineau de deur op een kier.

Als Djokovic na de Australian Open ook Roland Garros moet missen, ligt zijn hoop op een 21ste grandslamzege – een absoluut record – in 2022 op Wimbledon. Het Britse toernooi heeft voorlopig namelijk geen vaccinatieplicht. Die is er voorlopig wel in New York, waar de laatste grand slam van het jaar – de US Open – doorgaat.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.