Voormalig staatssecretaris en minister van Staat Miet Smet (81) overleden

Minister van Staat Miet Smet is overleden. Dat meldt Belga. Als jarenlang actief lid van de CVP was ze gekend als feministe en zorgde ze voor een progressieve wind binnen die partij. Later trouwde ze ook met partijgenoot en oud-premier Wilfried Martens. Ze werd 81 jaar.


Key Takeaways

  • Miet Smet is op 81-jarige leeftijd overleden.
  • Ze was jarenlang politiek actief binnen de CVP en bekleedde onder andere de functie van staatssecretaris voor Leefmilieu en Maatschappelijke Emancipatie en minister van Arbeid en Tewerkstelling.
  • Smet wordt gezien als een grote feministe en zorgde voor veel wetten die meehielpen aan de gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Miet Smet werd op 5 april 1943 geboren in Sint-Niklaas als dochter van CVP-senator Albert Smet en Irma Ivens. Ze studeerde maatschappelijk werk aan de Katholieke Sociale Hogeschool van Gent en ging daarna aan de slag bij de studiegroep Mens en Ruimte. Niet veel later lag ze ook mee aan de basis van de oprichting van de Bond Beter Leefmilieu.

Staatssecretaris en minister

Al tijdens haar studietijd sloot ze zich aan bij de CVP. Daar was ze onder andere persattaché van staatssecretaris Luc Dhoore en directeur van het Instituut voor Politieke Vorming. Binnen de partij richtte ze de werkgroep Vrouw & Maatschappij op.

In 1978 deed Miet Smet haar intrede in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Daarin zou ze blijven zetelen tot 1995. Van 1985 tot 1992 was ze staatssecretaris voor Leefmilieu en Maatschappelijke Emancipatie onder premier Wilfried Martens. Van 1992 tot 1999 werd ze minister van Arbeid en Tewerkstelling onder premier Jean-Luc Dehaene.

In beide functies ijverde ze altijd heel hard voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen, iets wat altijd een van de streefdoelen bleef doorheen haar indrukwekkende politieke carrière. Ze zorgde ook voor heel wat nieuwe maatregelen tegen geweld tegen vrouwen. Miet Smet heeft later toegegeven op de hoogte geweest te zijn van clandestiene abortussen in ons land tijdens haar periode als staatssecretaris, iets wat ze verzweeg voor de partij.

Wilfried Martens

In 1999 kreeg Miet Smet de eerste plaats op de Europese lijst ten voordele van Wilfried Martens. Het was een publiek geheim dat Herman en Eric Van Rompuy, de rivalen van Martens binnen de partij, de drijvende krachten waren achter die beslissing. Martens besloot vervolgens, op aanraden van zijn nieuwe vrouw Ilse Schouteden – een voormalige secretaresse van Miet Smet -, om niet op de Europese lijst te gaan staan.

Die clash tussen Miet Smet en Wilfried Martens is best opvallend omdat algemeen werd aangenomen dat de twee ooit iets met elkaar gehad hebben in de jaren ’70. Smet, Martens en Dehaene vormden binnen de CVP als jonge politieke talenten ooit het zogenaamde Wonderbureau. De situatie wordt nog opvallender als Miet Smet en Wilfried Martens in 2008 met elkaar in het huwelijksbootje treden. Smet noemde die periode de gelukkigste uit haar leven. Lang duurde het wel niet, want Martens overleed vijf jaar later aan kanker. Hij gebruikte euthanasie, iets waar Miet Smet zelf ook voorstander van is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.