Minilening van 1000 euro aanvragen

In een mensenleven kan het zomaar gebeuren dat er opeens een rekening betaald moet worden van 1000 euro terwijl dit bedrag niet vooraf kan worden ingecalculeerd in het budget. Het kan in dat soort gevallen handig zijn als je bij een officiële kredietverstrekker aan kunt kloppen voor een lening. Maar kun je dit bedrag ook lenen in de vorm van een minilening? Hieronder zetten we uiteen op welke manier je dat wellicht kunt verwezenlijken. Op de vraag of dit verstandig is in je persoonlijke situatie dien je vervolgens zelf een antwoord te geven.

Kenmerken van een minilening

schermafbeelding-2016-09-13-om-14-39-08

Een minilening is een leenvorm met een aantal typische kenmerken. Hierbij kun je denken aan:

  • de lening is relatief klein (tot 1000 euro),
  • er hoeft geen wettelijk verplichte toetsing bij het CKP uitgevoerd te worden,
  • de aanvraagprocedure is veel korter dan die van een reguliere lening,
  • de terugbetaling van een minilening, samen met een leenvergoeding, wordt in één keer gedaan,
  • de looptijd van een minilening is erg kort(tot 3 maanden).

1000 euro nodig, wat nu?

Wanneer je een bedrag van 1000 euro of meer nodig hebt, dan kun je dus in principe geen gebruik maken van een minilening. Deze lening mag namelijk niet de 1000 euro overschrijden. Op het moment dat je toch besluit om met deze leenvorm je geldnood op te vangen, dan zit er niet veel anders op dan bij meerdere aanbieders een minilening aan te gaan.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Je moet je in dat geval echter wel realiseren dat je het volledige bedrag dat je op die manier in handen hebt gekregen, samen met de in rekening gebrachte leenvergoedingen, tijdig weer terug dien te betalen. Kredietverstrekkers zullen je anders forse boetes op leggen en je zelfs in behoorlijke financiële problemen kunnen brengen. Bovenal zal een probleem met de aflossing van één of meerdere minileningen gemeld worden bij het CKP en loop je het risico om op de zogenaamde zwarte lijst te worden geplaatst.

Een terugbetalingplan maken voor de leningen

Om te voorkomen dat je later te maken krijgt met problemen met de betalingen, is het essentieel om voor het afsluiten van meerdere minileningen een kloppend terugbetalingplan te maken. In een dergelijk plan leg je vast met welke kosten je, door de minileningen aan te gaan, rekening moet gaan houden en welke invloed dat heeft op je beschikbare budget. Meer dan één minilening afsluiten betekent namelijk dat in een zeer korte tijd spanne weer moet kunnen beschikken over zowel het leenbedrag als leenvergoeding. Bij de minste twijfels over de aflossing van de minileningen doe je er dan ook absoluut verstandig aan om deze resoluut van tafel te vegen en een andere financiële oplossing te gaan overwegen.

Een minilening is een relatief dure oplossing

Op het ogenblik dat je geld wilt lenen, dan doe je dat bij voorkeur tegen zo voordelig mogelijke tarieven en meest gunstige voorwaarden. Iedere aanbieder van minilening heeft echter weer eigen voorwaarden en tarieven met als gevolg dat je niet overal dezelfde leenkosten kunt verwachten. Het is dan ook zaak om kredietaanbieders te vinden die je tegen zo min mogelijk kosten de benodigde 1000 euro kunnen lenen. Hoewel je dikwijls met een persoonlijke lening veel voordeliger uit bent, is dit misschien onmogelijk en zit er niets anders op dan zo gunstig mogelijk meerdere minileningen proberen aan te gaan. Door goede vergelijkingen te maken kan het geld lenen op deze manier je namelijk flink wat leenkosten besparen.

Alle informatie die je nodig hebt om meerdere minileningen met elkaar te kunnen vergelijken is te vinden in de offertes die je bij de aanbieders aan kunt vragen. Zo zal in de offerte onder andere de leenvergoeding, de looptijd en de eventuele andere kosten, vermelden. Door de jaarlijkse kosten van een minilening te berekenen en de uitkomst op zijn beurt af te zetten tegen de kosten van andere minileningen kun je snel de meest gunstige oplossing vinden. Helaas is een offerte slechts een beperkte periode geldig en moet je doorgaans snel beslissen. Zodra de vervaldatum van een offerte is verstreken moet je immers weer opnieuw een offerte aanvragen en loop je het risico dat het aanbod niet meer hetzelfde is.

Meerdere minileningen en het CKP

Het CKP (voluit Centrale voor Kredieten aan Particulieren) is verantwoordelijk voor het beheer van een aantal verschillende registers. In deze registers worden alle leningen en kredieten geregistreerd die in België af zijn gesloten, maar ook alle betalingsachterstanden en wanbetalers worden er vastgelegd. De registers worden alleen ingezien en aangevuld door bevoegde instanties, zoals de belastingdienst en financiële instellingen die leningen en kredieten verstrekken. Bij wet is bepaald dat elke leenaanvraag, vanaf 1000 euro en/of een looptijd vanaf 3 maanden, een controle moet worden uitgevoerd om na te gaan of de kredietnemer wel verantwoord geld kan lenen. Er mogen bijvoorbeeld niet te veel schulden openstaan en al helemaal geen betalingproblemen geregistreerd staan.

Aangezien een minilening niet bij het CKP gemeld hoeft te worden, kun je in de financiële problemen komen op het ogenblik dat je er meerdere minileningen tegelijkertijd aangaat. De verstrekker van één minilening loopt op zich relatief niet veel financieel risico omdat het om een kleine leensom gaat dat gedurende een korte tijd uit wordt geleend, maar de aanvrager van meerdere minileningen kan zichzelf wel flink in de financiële problemen brengen. Het niet nakomen van betalingsverplichtingen zal bijvoorbeeld door het CKP worden geregistreerd en jaren later nog leenaanvragen op een negatieve manier beïnvloeden.

Met minileningen 1000 euro lenen, is dat verantwoord?

Natuurlijk is er maar één individu die in je persoonlijke financiën kan kijken, en dat ben jezelf. Zelf weet je immers als geen ander of je meerdere minileningen probleemloos af kunt lossen. Het zal dan ook van geval tot geval uiteenlopen of het verantwoord is om op die wijze een bedrag van 1000 euro, of meer, te lenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20