De Belg blijft vasthouden aan de veilige spaarproducten, ook al gaan die gepaard met (zeer) bescheiden opbrengsten. Uit een rondvraag van iVOX in opdracht van vermogensbeheerder CapitalatWork Foyer Group blijkt dat minder dan de helft van de sparende Belgen een deel van zijn kapitaal belegt op de beurs.
Minder dan de helft van de sparende Belgen vindt zijn weg naar de beurs

Waarom is dit belangrijk?
Je moest de afgelopen jaren bij heel veel banken tevreden zijn met een spaarrente van 0,11 procent, het absolute minimum voor gereglementeerde spaarboekjes. Desondanks blijft de traditionele spaarrekening immens populair. Zo staat er ongeveer 300 miljard euro op de gereglementeerde spaarboekjes. Nu zitten de spaarrentes wel in de lift.In het nieuws: 85 procent van de Belgen zet geld opzij voor later, maar slechts 48 procent van die groep trekt met een deel van zijn vermogen naar de beurs om hogere rendementen te realiseren.
- 60 procent van de respondenten kiest voor de termijnrekening of spaarboekje om een financieel vermogen op te bouwen voor later.
- Maarten Rooijakkers, Gedelegeerd Bestuurder van vermogensbeheerder CapitalatWork Foyer Group, spreekt van een opmerkelijke tendens na een historisch lange periode van historisch lage rentes. “De aandelenmarkt is onontbeerlijk voor wie op basis van een langetermijnstrategie een mooi vermogen wil opbouwen”, klinkt het.
Opvallend: Hoewel de veilige spaarproducten zo populair blijven, maakt 74 procent van de landgenoten zich zorgen over het waardeverlies van hun spaargeld.
- Maar er wordt dus weinig actie ondernomen. Slechts 39 procent van de Belgen ziet beleggen als een manier om zich tegen inflatie te beschermen. Contradictorisch is dat 55 procent van de respondenten aangeeft dat een beursdaling het ideale moment is om aandelen te kopen.
Beleggen is vooral populair bij jongeren
Generatieverschillen: Jongeren zetten sneller de stap richting de beurs dan de dertigplussers.
- Uit de rondvraag blijkt ook dat dertigplussers die beleggen, vaker kiezen voor traditionele producten (zoals fondsen), terwijl de voorkeur van jongere beleggers uitgaat naar complexe producten (zoals crypto en goud).
- 14 procent van de jongeren zou beleggen in crypto’s als ze een budget van 1.000 euro krijgen. Bij de dertigplussers zou slechts 4 procent van de respondenten die weg inslaan.
- Jongeren laten zich wel vaker informeren door minder betrouwbare bronnen zoals vrienden en familie (36 procent) en sociale netwerken (31 procent). Een op de vijf jonge investeerders geeft tevens aan dat zogenaamde finfluencers hen inspireerden om zich op de beurs te begeven.
- Dertigplussers hechten meer belang aan traditionele bronnen. Zo raadpleegt 25 procent van die groep de economische sectie van de krant om op de hoogte te blijven van wat er zich in de beurswereld afspeelt.
(mah)