Miljonair zijn is niet meer wat het was

Miljonair worden is minder moeilijk dan dat vroeger het geval was, maar biedt ook steeds minder financiële zekerheid. Uit een nieuw rapport blijkt dat miljonairs nu denken 1,25 miljoen dollar nodig te hebben om comfortabel met pensioen te kunnen gaan. Dat is 20 procent meer dan een jaar geleden.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn meer miljonairs in de VS en wereldwijd dan ooit tevoren. Toch biedt een (paar) miljoen op de bank minder zekerheid dan vroeger. Die onzekerheid komt voort uit de toenemende inflatie en extreme marktschommelingen.

In het nieuws: De aanhoudende inflatie zorgt ervoor dat huishoudbudgetten onder druk komen te staan. Ook miljonairs kunnen minder kopen met hun geld dan een jaar geleden.

  • “Een miljoen lijkt misschien veel, maar veel mensen zijn verrast als ze de rekensom maken en beseffen dat 4 procent van 1 miljoen dollar slechts 40.000 dollar per jaar is”, zegt Dave Goodsell, executive director van het Natixis Center for Investor Insight, op de zakenzender CNBC.
  • De 4%-regel is een populaire richtlijn voor gepensioneerden om te bepalen hoeveel geld ze elk jaar nodig hebben zonder bang te hoeven zijn dat het geld opraakt. Maar die 4%-regel is volgens onderzoekers van Morningstar “misschien niet langer haalbaar”.

VS: Waarde 401(k) daalde met 23 procent

De cijfers: Amerikanen rekenen voor hun oude dag vaak op hun 401(k)-plan. Dat is een pensioenspaar-en investeringsplan dat werkgevers aanbieden. Het geeft werknemers een belastingvoordeel op de som die ze bijdragen. Die bijdragen worden automatisch van het salaris van de werknemer ingehouden en geïnvesteerd in fondsen.

  • De chaos op de financiële markten heeft de waarde van het gemiddelde 401(k)-plan nu met 23 procent doen dalen in vergelijking met een jaar geleden.
  • Dat terwijl de inflatie de uitgaven van Amerikaanse huishoudens met 433 dollar per maand de hoogte heeft ingejaagd.

Ook opmerkelijk: Volgens het Global Wealth Report 2022 van de financiële instelling Credit Suisse zal het aantal miljonairs wereldwijd stijgen van 62,5 miljoen in 2021 naar 87,5 miljoen in 2026. Dat is een toename met 40 procent in slechts vijf jaar.

(ddw)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.