Miljardair: ‘Monetair beleid Federal Reserve geeft beleggers vals gevoel van veiligheid’

Miljardair Stanley Druckenmiller waarschuwt dat het aanhoudende lagerentebeleid van de Federal Reserve de activaprijzen heeft verstoord en beleggers een vals gevoel van veiligheid geeft.

De Amerikaanse inflatie bedroeg in mei 5 procent (op jaarbasis). Dat is het hoogste cijfer sinds de zomer van 2008. Ondanks de opflakkerende inflatie heeft de Federal Reserve momenteel geen plannen om te sleutelen aan het geldbeleid. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft al meermaals gezegd dat de forse inflatiestijging een tijdelijk fenomeen is.

Marktrisico’s negeren

Toch maken sommige beleggers zich zorgen over het lagerentebeleid van de Federal Reserve. Druckenmiller is daar één van. ‘De markt spreekt niet op dit moment’, zei hij in een interview met CNBC kort na de bekendmaking van het Amerikaanse inflatiecijfer. ‘De marktdeelnemers zullen de risico’s blijven negeren totdat de Federal Reserve stopt met het annuleren van marktsignalen.’

Druckenmiller vreest dat beleggers geen tot weinig aandacht zullen besteden aan signalen die wijzen op een aanzwengelende inflatie zolang de Federal Reserve er blijft op wijzen dat de stevige inflatiestijgingen tijdelijk zijn.

Geen paniekreacties

Ondanks een inflatiecijfer van 5 procent stonden de Amerikaanse beurzen omstreeks 20 uur op winst. Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen en de Dow Jones deed het 0,4 procent beter. De S&P500 ging 0,6 procent hoger. Kort na het luiden van de openingsbel stond die laatste index met 4.249,74 punten zelfs op een recordhoogte.

Volgens Jim Cramer, journalist bij CNBC, reageren de beurzen positief omdat de beleggers een hoger inflatiecijfer hadden verwacht. ‘Beleggers die een afwachtende houding hadden aangenomen in aanloop naar de bekendmaking van het inflatiecijfer kopen nu opnieuw aandelen’, luidt zijn redenering.

Die situatie was vorige maand wel anders. Toen doken de beurzen in het rood na de bekendmaking van de inflatie in april. Die kwam uit op 4,2 procent.

Hoe dan ook is Druckenmiller ervan overtuigd dat de Federal Reserve nu een andere koers moet varen. ‘Ik kan geen periode in de geschiedenis vinden waarin het monetaire en fiscale beleid zo uit de pas liepen met de economische omstandigheden, niet één’, liet hij in mei al optekenen. Hij waarschuwde toen ook voor eventuele zeepbellen op de aandelenmarkten tegen het einde van het jaar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.