Wall Street gaat gebukt onder een fors toegenomen inflatiecijfer

De Amerikaanse inflatie kwam in april uit op 4,2 procent op jaarbasis, de grootste stijging in meer dan tien jaar. De stijgende prijzen doen beleggers naar de uitgang vluchten.

Vandaag werd er uitgekeken naar het inflatiecijfer. De afgelopen maanden was er al meermaals paniek op de beurzen omdat de inflatie wel eens sneller zou kunnen stijgen dan verwacht. Voor veel beleggers is die angst vandaag ook realiteit geworden. De Amerikaanse inflatie is in april namelijk gestegen met 4,2 procent. Dat is het hoogste peil sinds september 2008 (op jaarbasis). Op maandbasis is de inflatie gestegen met 0,8 procent. Dat is 60 basispunten meer dan de verwachtingen. De prijsstijgingen in april waren dan ook hoger dan verwacht.

Rode beursdag

Het komt dan ook als geen verrassing dat de Amerikaanse beursindexen de handelsdag diep in het rood hebben afgesloten. Het grootste verlies was voor de Nasdaq. De techindex verloor 2,65 procent. Indien de inflatie ook de komende maanden fors blijft stijgen, neemt de kans toe dat de Federal Reserve het geldbeleid zal moeten verstrakken. Dat zou dus resulteren in hogere rentes. Groei- en techaandelen delen in zo’n situatie zwaar in de klappen.

Kort na het nieuws over de inflatie is de Amerikaanse tienjaarsrente fors hoger geschoten. Die flirt opnieuw met de grens van 1,7 procent. Bij de start van de handelsdag stond de tienjaarsrente op 1,62 procent.

Amazon wint rechtszaak

De Dow Jones ging 2 procent lager en de S&P500 nam een duik van 2,1 procent. De olieprijs zat dan weer in de lift. De prijs van een vat WTI-olie was woensdagavond gestegen met 1,21 procent tot 66,07 dollar. Die van een vat Brentolie ging 1,1 procent hoger tot 69,3 dollar.

Op bedrijfsniveau was er dan weer goed nieuws voor Amazon. Het Europese Hof van Justitie heeft in beroep geoordeeld dat de webwinkel geen oneerlijk belastingvoordeel heeft gekregen in Luxemburg. Amazon moet daarom geen 250 miljoen euro aan achterstallige belastingen terugbetalen aan de Europese Unie. Desalniettemin verloor het aandeel 2,1 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20