Miljardair John Paulson: “Crypto? Heeft geen intrinsieke waarde. Beleg in goud”

John Paulson, de hedgefondsmanager die in de jaren voor de financiële crisis van 2008 schatrijk werd door als een van de eersten tegen de Amerikaanse huizenmarkt te speculeren, is geen believer in cryptomunten. Hij ziet veel meer heil in goud, dat volgens hem de komende maanden fors aan waarde zal winnen.

Over crypto zijn er evenveel meningen als beleggers. Maar als je in het verleden miljardair werd door tegen de stroom in de juiste gok te nemen, wordt er iets meer naar je geluisterd. John Paulson is zo iemand. Hij verdiende in 2007 een slordige 4 miljard dollar door op een crash van de Amerikaanse vastgoedmarkt te speculeren. Een jaar later barstte de financiële crisis helemaal los.

In een interview met Bloomberg TV laat hij zijn licht op cryptomunten als Bitcoin schijnen. “Cryptomunten zijn een bubbel”, zegt hij. “Ik zou cryptogeld omschrijven als een beperkt aanbod aan niets. Als er meer vraag is dan het beperkte aanbod, dan gaat de prijs naar boven. Als de vraag kleiner is, daalt de prijs. Maar er is geen intrinsieke waarde verbonden aan elk van de cryptomunten, behalve dat het aanbod beperkt is.”

Toch gaat hij niet speculeren op een crash van de cryptomarkt door pakweg Bitcoin te shorten. De koersen van Bitcoin en andere munten kunnen op korte termijn flink doorstijgen, waardoor het voor shorters duur en risicovol kan worden om hun strategie vol te houden.

Goud

Paulson is wel een believer in goud. Hij verwacht hoge inflatie en dat zal bij beleggers wereldwijd tot een massale uitstroom uit cash en obligaties leiden. “Goud is dan een logisch toevluchtsoord, maar er zal te weinig aanbod zijn om aan de grote vraag te voldoen. Daardoor zal de goudprijs nog verder stijgen, en ontstaat er een zelfvoedende spiraal”, voorspelt de superbelegger. (mah)

Lees ook: Bitcoin en goud: kompanen of rivalen?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20