Miljardair George Soros over Oekraïne-oorlog: “Xi Jinping lijkt zich te hebben gerealiseerd dat Poetin een schurk is geworden”

In een opiniestuk op de site Project Syndicate laat de Hongaars-Amerikaans miljardair en filantroop George Soros (91) zijn licht schijnen over de ‘speciale’ relatie tussen China en Rusland. Deze zou onder druk staan door de Russische agressie in Oekraïne.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese leider Xi Jinping heeft in de weken voor de Russische belegering van Oekraïne op 24 februari expliciet te kennen gegeven dat hij een vriend en partner is van de Russische autocraat Vladimir Poetin. Nu de Russische invasie is vastgelopen door het hevige Oekraïense verzet en de westerse wereld Poetins oorlogsvoering heeft veroordeeld, is Xi enigszins teruggekrabbeld ...

“De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari was het begin van een Derde Wereldoorlog die de potentie heeft om onze beschaving te vernietigen”, vangt Soros zijn vorige week uitgebracht epistel aan.

In het opiniestuk zet hij de huidige houding van Xi af tegen de uitgebreide en hartelijke ontmoeting tussen de Chinese leider en Poetin op 4 februari, op de openingsdag van de Olympische Winterspelen in Peking. Het resultaat van die ontmoeting was de uitgifte van een 5.000 woorden tellende tekst waarin een “grenzeloos” partnerschap tussen Rusland en China werd aangekondigd.

“Ongelooflijke brutaliteit”

“Het document is sterker dan welk verdrag dan ook en moet van tevoren uitvoerige onderhandelingen hebben gevergd”, schrijft Soros. De miljardair spreekt daarbij zijn verbazing uit over het feit dat Xi bereid zou zijn geweest zo’n onvoorwaardelijke steun te verlenen aan Ruslands plannen met Oekraïne, of “carte blanche”, dixit Soros, om het land binnen te vallen en te bezetten.

De beleggingsmiljardair op leeftijd leest in deze steun een aanmoediging voor Poetin. Die laatste ziet hij als een heerser die, nu hij de leeftijd van 70 nadert, de aandrang voelt om zijn stempel op de geschiedenis te drukken. “Nadat hij de steun van Xi had gekregen, begon Poetin zijn levensdroom te verwezenlijken met ongelooflijke brutaliteit”, betoogt Soros.

Een brutaliteit die volgens Soros niet eigen is aan het Russische volk: “Als kind had ik veel ontmoetingen met Russische soldaten toen ze Hongarije bezetten in 1945. Ik leerde dat zij hun laatste stukje brood met je zouden delen als je een beroep op hen deed. Later, in het begin van de jaren tachtig, ben ik begonnen met wat ik mijn politieke filantropie noem”, klinkt het.

“Hopen dat Poetin en Xi uit hun functie worden gezet”

Meer recente ontwikkelingen in Oekraïne, waar het verzet tegen de invasie feller en vastberadener is dan sommigen verwachtten, en de steun voor Rusland merkbaar lager is dan Poetin veronderstelde, hebben Xi er echter toe aangezet zijn houding te heroverwegen. “Xi lijkt zich te hebben gerealiseerd dat Poetin een schurk is geworden”, meent Soros.

Op 7 maart zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi dat de vriendschap tussen Rusland en China nog steeds “rotsvast” was. Maar de volgende dag belde Xi de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om zijn steun uit te spreken voor hun inspanningen om vrede te sluiten en om terughoudendheid te bepleiten, klinkt het. Sinds de invasie hebben zowel Macron als Scholz vele uren aan de telefoon doorgebracht met Poetin in een poging om te werken aan een oplossing van het conflict.

“Het is verre van zeker dat Poetin zal ingaan op de wensen van Xi. We kunnen alleen maar hopen dat Poetin en Xi uit hun functie worden gezet voordat ze onze beschaving kunnen vernietigen,” concludeert de Hongaars-Amerikaan.

2022 een “keerpunt”

Eerder dit jaar verwoordde Soros zijn mening dat het jaar 2022 een “keerpunt” zou zijn waarin de wereld beslissend zou kantelen, hetzij in de richting van openheid en vrijheid, hetzij in de richting van dictatuur en onderdrukking. Hij wees in het bijzonder op de toenemende agressie van de Chinese Communistische Partij op het wereldtoneel, in combinatie met de binnenlandse problemen waarmee het regime te kampen heeft.

Hoewel Soros met z’n 91 lentes nog steeds een invloedrijke geldschieter is van de Amerikaanse Democratische Partij, beheert hij niet langer buitenlands geld en spreekt hij met z’n China-kritische houding niet voor heel Wall Street. Zo hebben BlackRock, Goldman Sachs en de meeste van hun grote collega’s in geldbeheer en bankieren besloten dat investeren in China meer kansen biedt dan risico’s.

“De man die de Bank of England brak”

De favoriete beleggingsmethode van Soros was kortetermijnspeculatie. Met zijn enorme vermogen zette hij met miljarden euro’s tegelijk in op grote koersbewegingen.

Zo speelde hij op een doelbewuste dag in de jaren 1990 (16 september 1992 om precies te zijn) in op de zwakte van de Britse economie door een speculatieve aanval te openen op de waarde van het pond. De eilandstaat probeerde het offensief af te wenden door ponden te kopen – zonder succes. Het pond daalde 15 procent in waarde en de Engelse centrale bank leed miljardenverliezen. Sinds die dag staat Soros bekend als “de man die de Bank of England brak”.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.