Miljardair geeft toe dat hij het mis had over Bitcoin: “Crypto is een van de grootste verhalen in financiën van de afgelopen 15 jaar”

Amerikaans hedgefondsbeheerder en miljardair Ken Griffin neemt zijn vorige cryptokritische opmerkingen terug en wil met zijn firma zelfs digitale activa aanbieden.

Ken Griffin is met een fortuin van 28 miljard dollar een van de rijkste mensen ter wereld. Dit dankt hij aan het ongelooflijke succes van zijn hedgefonds Citadel, dat volgens persbureau Bloomberg zeker 22 miljard dollar in activa beheert. Griffin bezit een aandeel van 80 procent van het fonds, weet Bloomberg.

De baas van Citadel was de afgelopen jaren een prominente criticus van cryptomunten zoals Ethereum en Bitcoin, hoewel hij zich ook geregeld aan analyses over de markt voor digitale munten waagde. Griffin lijkt dit jaar echter een U-bocht genomen te hebben en wil dit jaar met Citadel zelfs cryptoactiva aanbieden voor klanten.

Geopolitieke ontwikkelingen geven crypto een duwtje in de rug

In een interview met Bloomberg zei Griffin dat de cryptomarkt zich op dit moment op een “zeer vluchtig buigpunt” bevindt, vanwege de geopolitieke spanningen in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne. Zowel Russische beleggers als Oekraïense autoriteiten en burgers investeren de afgelopen dagen fors in cryptomunten. Ze doen dit ofwel om te hedgen voor de dalende roebel of om donaties en transacties via veilige blockchainsystemen uit te voeren.

Dat gaf de cryptomarkt een stevig duwtje in de rug. Zowel Bitcoin als Ethereum noteren op het moment van schrijven een wekelijkse koersstijging van meer dan 10 procent. Daar willen beleggers zoals Griffin duidelijk van profiteren. “Het is aanneembaar dat we in de komende maanden zullen deelnemen aan de creatie van markten voor cryptomunten”, besloot Griffin.

Griffin in 2017: “Bitcoin heeft veel weg van de tulpenmanie”

De ommekeer van Griffin is opmerkelijk. Ooit waarschuwde de hedgefondsbeheerder nog aan jonge beleggers dat ze moesten wegblijven van crypto omdat er “geen nut” zou zijn voor digitale munten.

In 2017 zou Griffin Bitcoin ook vergeleken hebben met de zeepbel van de 17e-eeuwse tulpenmanie. “Bitcoin heeft op dit moment veel weg van de tulpenmanie die we honderden jaren geleden in Nederland zagen”, voerde Griffin toen aan. De koers van Bitcoin noteerde op dat moment rond de 10.000 dollar. Op het moment van schrijven kost een Bitcoin zo’n 44.000 dollar. “Deze zeepbellen eindigen meestal in tranen. En ik maak me zorgen over hoe deze bel zou kunnen eindigen”, besloot Griffin destijds.

Tijdens het interview met Bloomberg gaf Griffin echter toe dat hij het mis had. “Crypto is een van de grootste verhalen in financiën van de afgelopen 15 jaar. […] De cryptomarkt heeft vandaag een marktkapitalisatie van ongeveer 2 biljoen dollar, wat aantoont dat ik het niet bij het rechte eind had”, meent Griffin.

Griffin zei ten slotte dat hij nog steeds enigszins sceptisch is over crypto, maar dat er “miljoenen” mensen het niet eens zijn met hem. “We moeten serieus overwegen om een marktmaker in crypto te worden.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20