Russische soldaten krijgen royale som in Bitcoin om zich over te geven

Russische soldaten die zich overgeven aan Oekraïne zullen elk 5 miljoen roebels in crypto en amnestie krijgen. Dat meent de Oekraïense televisiepresentator en mediapersoonlijkheid Masha Efrosinina.

In een bericht op Instagram meent Efrosinina dat elke Russische soldaat in Oekraïne die zich overgeeft zo’n 5 miljoen roebel (46.800 euro) in crypto of cash zal ontvangen. Vervolgens zullen de soldaten een rechtszaak moeten doorlopen waarna de Oekraïense staat ze gegarandeerd amnestie zal verlenen. Volgens Efosinina zou het crypto-initiatief een idee zijn van het Oekraïense ministerie van Defensie en de “globale IT-gemeenschap”.

Dat aanbod zou wel eens heel verleidelijk kunnen zijn voor de duizenden soldaten die op dit moment Oekraïne binnendringen. Volgens het Oekraïense leger zouden de Russische troepen vooral bestaan uit jonge dienstplichtigen die uitgeput zijn van vorige militaire oefeningen. Er zou een laag moreel onder de troepen zijn en sprake van desertie. Bovendien staat de roebel, de Russische munteenheid, op een historisch laagtepunt, wat een riante cryptosom extra aanlokkelijk maakt.

Het is echter niet duidelijk of de beweringen over het Russische leger wel kloppen, aangezien beide partijen psychologische oorlog voeren via de media en Rusland beweert dat enkel beroepssoldaten worden ingezet.

Massale steun voor Oekraïne vanuit de cryptowereld

Wat wel zeker is, is dat de IT- en cryptogemeenschap inderdaad Oekraïne massaal te hulp komen. De afgelopen dagen deelden de Oekraïense autoriteiten een aantal walletadressen waar cryptobeleggers digitale munten kunnen doneren voor de zaak. Er wordt vooral crypto gestuurd via de systemen van Bitcoin en Ethereum, de twee meest waardevolle cryptomunten volgens marktkapitalisatie.

Er kwam zoveel reactie op het initiatief van Oekraïne dat Vitalik Buterin, mede-oprichter van het systeem van Ethereum, persoonlijk ging nakijken of de walletadressen van de autoriteiten wel degelijk legitiem waren.

De cryptodonaties voor Oekraïne zouden op het moment van schrijven zijn opgelopen tussen de 13 en 20 miljoen dollar in digitale munten. Volgens het blockchain-analyseplatform Elliptic zou de teller de 20 miljoen dollar zelfs al overschrijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20