Militairen Myanmar blokkeren Facebook

Facebook heeft laten weten dat de toegang tot het platform in Myanmar is geblokkeerd. Volgens de Myanmarese ministerie van Communicatie gelden de restricties nog tot 7 februari.

Eerder deze week heeft er een militair coup plaatsgevonden in Myanmar. Het leger heeft de noodtoestand uitgeroepen voor een jaar. Aung San Suu Kyi, de democratisch verkozen leider, en tientallen andere politici werden in huisarrest geplaatst.

Rust bewaren

De militaire beweging heeft nu ook de toegang tot Facebook geblokkeerd om naar eigen zeggen de rust in het land te bewaren. ‘Momenteel zijn het de mensen die de stabiliteit van het land in gevaar brengen door nepnieuws en verkeerde informatie te verspreiden’, liet de ministerie van Communicatie in een brief weten.

Ongeveer de helft van de Myanmarese bevolking gebruikt Facebook. Het platform werd de afgelopen dagen massaal gebruikt door mensen die zich kanten tegen de huidige politieke situatie in hun land. Ze plaatsten onder meer foto’s van burgerlijke ongehoorzaamheidscampagnes en nachtelijke protesten op Facebook.

De blokkering is er gekomen nadat mensen op straat zijn gekomen om te protesteren tegen de coup. Via Facebook ging er onder meer een video rond van een twintigtal protesteerders die buiten stonden aan de Mandalay Medical University. Op de video zie je een man die een bord vasthoudt met de boodschap ‘Mensen protesteren tegen de militaire coup’.

Facebook vraagt om blokkering op te heffen

NetBlocks, dat wereldwijd toezicht houdt op online diensten, heeft inmiddels laten weten dat de toegang tot Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp niet enkel beperkt wordt door de internetprovider MPT, die in handen is van de staat. Ook andere providers zouden met restricties werken. Veel mensen gebruiken nu VPN’s om de blokkeringen te omzeilen.

Andy Stone, de woordvoerder van Facebook, heeft de bevoegde autoriteiten opgeroepen om de mensen opnieuw toegang te geven tot de diensten van het socialemediaplatform. ‘Op die manieren kunnen de inwoners van Myanmar communiceren met vrienden en familie’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20