Mijnbouwer Rio Tinto verbreekt zijn banden met Russische bedrijven als gevolg van de oorlog in Oekraïne

Rio Tinto heeft vandaag aangekondigd dat het alle activiteiten die betrekking hebben met Rusland stopt. Het concern doet dit naar eigen zeggen vanwege de oorlog in Oekraïne. Als reactie op het nieuws steeg de prijs van aluminium met 5 procent.

In een verklaring aan Reuters zei het bedrijf dat het “alle commerciële relaties met elk Russisch bedrijf aan het beëindigen is”. Daarnaast herziet het zijn joint venture met het Russische Rusal, waarmee het een aluminiumoxideraffinaderij runt in Australië. De raffinaderij, Queensland Alumina Limited (QAL), is voor 80 procent in het bezit van Rio Tinto en voor 20 procent van Rusal. Het is een van de grootste producenten van aluminium wereldwijd.

Oleg Deripaska

Het Russische Rusal is de op twee na grootste aluminiumproducent ter wereld. Het beschikt over eigen bauxietmijnen en is actief in de gehele productieketen tot aan het eindproduct. Oprichter van het concern is de Russische zakenman Oleg Deripaska. In 2005 kocht het bedrijf 20 procent van de aandelen van QAL. Vorige maand nog steed de Aluminiumprijs op de metaalbeurs in Londen flink, nadat Rusal bekend maakte dat het stopt met leveren vanuit zijn Oekraïense fabrieken als gevolg van de oorlog.

Oligarch Oleg Deripaska werd eerder in 2018 al op de Amerikaanse sanctielijst gezet, vanwege zijn vermeende banden met de Russische regering. 

Russische diesel

De beslissing om alle samenwerkingen te stoppen valt Rio Tinto niet licht uit. Het besluit leidt mogelijk tot een brandstoftekort voor een mijnbouwproject in Mongolië, waar het afhankelijk is van Russische diesel. Een woordvoerder zei dat het haast onmogelijk is om de volledig import uit Rusland te stoppen. Het land ligt tussen twee grootmachten, China en Rusland, ingeklemd, waardoor er weinig alternatieven zijn. Het project zou het op twee na grootste ter wereld zijn.

Ook de bedrijven John Deere en Caterpillar lieten weten dat ze niet langer zakendoen in Rusland. Caterpillar is een belangrijke producent van gespecialiseerde voertuigen voor de mijnbouw. Beiden hebben fabrieken in Rusland. In een reactie hierop waarschuwde Andrei Turchak, secretaris van grootste politieke partij van Rusland, dat Moskou buitenlandse activa zou kunnen gaan nationaliseren.

John Deere, Caterpillar, Rio Tinto.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20