Sinds september vorig jaar kan je bij de Vlaamse overheid aankloppen om een renovatie te financieren via de Mijn Verbouwlening. Het prijskaartje van die lening was één van de grootste troeven. Je moest namelijk geen rente betalen. Daar is nu verandering in gekomen.
Mijn Verbouwlening is niet langer kosteloos: is een renovatiekrediet van een bank nu goedkoper?

Waarom is dit belangrijk?
Het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is nefast voor alle kredieten, gaande van de kredietopeningen bij een kredietkaart tot de hypothecaire leningen. Ook de Mijn Verbouwlening wordt getroffen door de renteverhogingen van de monetaire instelling.In het nieuws: De rente op de Mijn Verbouwlening, een renovatielening van de Vlaamse overheid voor mensen uit de laagste en middelste inkomenscategorie, is begin deze maand gestegen tot 2,25 procent. Tot vorige maand was die lening kosteloos.
- Via dat krediet kunnen woningeigenaars een krediet ten belope van 60.000 euro afsluiten bij de overheid.
- Voor alleenstaanden geldt een inkomensgrens van 51.840 euro.
- Voor alleenstaande met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste wordt die grens opgetrokken tot 74.060 euro. Daar komt 4.160 euro bij per extra persoon ten laste.
- Die lening kan aangevraagd worden bij de Energiehuizen. Zij hebben de voorbije vijf maanden 12.100 dossiers. Dat blijkt uit cijfers die Het Nieuwsblad heeft opgevraagd bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
- Opgelet: Door de populariteit van de Mijn Verbouwlening bedraagt de wachttijd ongeveer drie maanden.
Wettelijke rente stijgt
De details: De Vlaamse overheid zag zich genoodzaakt om het prijskaartje op te trekken omdat de marktrentes in de lift zitten door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft sinds vorige zomer de rente opgetrokken met 300 basispunten om de hoge inflatie te bestrijden.
- De rente op de Mijn Verbouwlening wordt een keer per jaar aangepast en is gekoppeld aan de wettelijke rente. Bij de lancering van de Mijn Verbouwlening liet de overheid al weten dat de lening niet langer kosteloos zou zijn zodra de wettelijke rente de kaap van 3 procent rondt. Dat is nu dus gebeurd. De wettelijke rente voor 2023 bedraagt 5,25 procent.
Renovatiekrediet bij de banken
Bancaire leningen: Is een renovatielening van de banken nu goedkoper dan de Mijn Verbouwlening?
- Uit een vergelijking van Spaargids.be blijkt dat je voor de goedkoopste renovatielening – Record Credits – een rente van 3,49 procent betaalt als je 20.000 euro leent en het krediet binnen 42 maanden terugbetaalt. In totaal betaal je 1.254,94 euro aan interesten. Ter vergelijking: indien je hetzelfde project financiert met de Mijn Verbouwlening betaal je 808,16 euro aan interesten.
- Indien je duurzame renovaties uitvoert, krijg je bij veel kredietgevers een gunsttarief. Record Credits is wederom de goedkoopste kredietgever. Bij die financiële instelling betaal je een rente van 2,89 procent (20.000 euro/60 maanden). In totaal betaal je 1.038,64 euro aan interesten.
Conclusie: Ondanks de rentestijging blijft de Mijn Verbouwlening goedkoper dan een gewone of groene renovatielening bij de banken.
Meer financiële veranderingen: Deze maand zijn er nog enkele zaken veranderd die een impact kunnen hebben op jouw financiële situatie, waaronder nieuwe lucratieve spaarboekjes en duurdere treintickets. Lees er hier alles over.
(as)