Middellandse Zee wordt snelst opwarmende zee, waarschuwt WWF

De Middellandse Zee warmt 20 procent sneller op dan het wereldgemiddelde. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de internationale milieuorganisatie WWF. “De Middellandse Zee is niet meer de zee die we kenden.”

Volgens onderzoek van WWF wordt de Middellandse Zee de snelst opwarmende en de zoutste zee van onze planeet. Bijna 1.000 uitheemse soorten zijn al gemigreerd naar de opwarmende wateren en hebben inheemse soorten vervangen. Tegelijkertijd verwoesten de steeds extremere weersomstandigheden de fragiele zeegras- en koraalbedden, en bedreigen ze kuststeden. 

Uit het WWF-rapport blijkt dat de klimaatverandering sommige van de belangrijkste mariene ecosystemen van de Middellandse Zee – soms onomkeerbaar – heeft veranderd. Dat heeft dan weer gevolgen voor economische sectoren als visserij en toerisme. Ook menselijke factoren zoals onder meer overbevissing, vervuiling en scheepvaart heeft de “ecologische veerkracht” van de zee al “drastisch” aangetast. 

“Klimaatverandering ligt niet in de toekomst, maar het is een realiteit waar wetenschappers, vissers, duikers, kustgemeenschappen en toeristen nu al mee te maken hebben”, zegt Giuseppe Di Carlo, directeur van het Mediterranean Marine Initiative van het WWF. “Er staat veel op het spel voor de economie en de voordelen die de Middellandse Zee biedt. Als we de huidige trend willen ombuigen, moeten we de menselijke druk verminderen en veerkracht opbouwen. Gezonde ecosystemen en een bloeiende biodiversiteit zijn onze beste natuurlijke verdedigingsmechanismen tegen de klimaateffecten.”

Vispopulaties en zeebodem aangetast

Veranderingen in de habitats en vispopulaties doen zich in de hele regio voor, blijkt ook uit het rapport. Inheemse weekdieren zijn met bijna 90 procent afgenomen in de Israëlische wateren en invasieve soorten zoals konijnvissen maken 80 procent uit van de visvangsten in Turkije. Ook zuidelijke soorten zoals barracuda’s en donkere zeebaarzen komen nu vaker voor in de noordelijke wateren van Ligurië. 

Daarnaast tasten warmere temperaturen en stormen ook de diepzeebodem aan. Zo zijn bepaalde plantensoorten en koralen over de hele regio achteruitgegaan en in sommige gebieden zelfs volledig uitgestorven. “Het verlies van deze soorten zou dramatische gevolgen hebben voor het hele mariene ecosysteem, aangezien zij vitale habitats vormen voor vele soorten, voor het klimaat, en ook voor onze economie omdat ze vaak duikers en toeristen aantrekken”, klinkt het.

(bzg)

Meer
Mijn Volglijst

Beursblik: Deutsche Bank verlaagt koersdoel Umicore

09/12/2021 07:30

(ABM FN) Deutsche Bank heeft donderdag het koersdoel van Umicore verlaagd van 52,00 naar 44,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

Batterijmaterialen met een hoog nikkelgehalte dragen de voorkeur weg van de autofabrikant. Dit heeft tot gevolg dat er minder vraag zal zijn naar de oplossingen van Umicore, volgens analist Tim Jones. 

Dit komt bovenop het tekort aan halfgeleiders, wat de verkopen de komende jaren onder druk zal zetten. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20