Microsoft profiteert van groeiende vraag naar digitale diensten

De Amerikaanse softwarefabrikant Microsoft heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 35 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 14,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep met 22 procent op tot 10,8 miljard dollar.

Microsoft profiteerde het voorbije kwartaal van de versnelde digitale transformatie die bij vele ondernemingen kon worden opgetekend. Dat effect moet aan de uitbraak van de coronapandemie worden gekoppeld. De dreiging heeft een groot aantal ondernemingen immers geïnspireerd om hun investeringen in digitale technologieën op te voeren.

Afstand

Microsoft heeft het daarbij over een proces waarbij op twee maanden tijd stappen zijn gezet die in normale omstandigheden twee jaar zouden hebben gekost.

‘Alle geledingen van het bedrijf konden rekenen op een toenemende vraag,’ aldus Satya Nadella, topman van Microsoft, bij de voorstelling van de kwartaalcijfers. Hij wijst daarbij naar inspanningen die zijn gedaan om tijdens de coronacrisis onderwijs op afstand te stimuleren, terwijl de vraag naar cruciale cloudtoepassingen en beveiliging eveneens is gestegen.

De inkomsten uit die activiteiten liepen bij Microsoft met 27 procent op tot 12,3 miljard dollar. Bj het opslagplatform Azura was er sprake van een stijging met 59 procent. Het zakelijke sociale netwerk Linkedin boekte een groei met 21 procent. Chatdienst Microsoft Teams liet een gemiddelde van 75 miljoen actieve gebruikers per dag optekenen.

Toekomst

‘Omdat Microsoft niet op inkomsten uit reclame is aangewezen, heeft de uitbraak van het coronavirus op de resultaten van het bedrijf nauwelijks een invloed gehad,’ zegt Nadella. ‘Wel waren er enige leveringsproblemen door onderbrekingen in de productie in China. Dat probleem begon tegen het einde van het kwartaal echter weg te ebben.’

Nadella voegde eraan toe dat Microsoft met zijn duurzame bedrijfsmodel en gediversifieerde portfolio bijzonder goed is uitgerust voor de nabije toekomst. Concrete prognoses werden echter niet gegeven. Microsoft maakte verder nog bekend aan de aandeelhouders een kwartaaldividend van 9,9 miljard dollar uit te keren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20