Microsoft kan ‘Superman’ op glazen plaatje opslaan

Researchers van Microsoft zijn erin geslaagd om data op een glazen plaatje te branden. Dat is goed nieuws voor langetermijnopslag.

Een harde schijf of een sd-kaart: het probleem met elke vorm van fysieke opslag is dat ze kwetsbaar zijn. Een team researchers van Microsoft is daarom al enkele jaren bezig met data-opslag in glas.

Duurzaam

Daar zijn ze nu in geslaagd en dat is een serieuze sprong voorwaarts. Het kwartsglas is namelijk zo goed als onbreekbaar, is hitte-, water-, en vuurbestendig. Het zou enkele honderden jaren moeten meegaan.

Als eerste projectje zetten de onderzoekers de film ‘Superman’ op glas, daar was een plaatje van 7,5 cm lang en 2 millimeter dik voor nodig. Microsoft gebruikte nieuwe lasertechnologien en kunstmatige intelligentie om het huzarenstukje rond te krijgen.

Voxels

De lasers coderen data in ‘voxels’, dat zijn 3D-units die rechtstreeks in het glas worden gegraveerd. Er kunnen 100 lagen voxels in een glasplaat van 2 millimeter.

Microsoft is trouwens niet het enige bedrijf dat onderzoekt hoe we ultralang data kunnen opslaan. Zo ontwikkelde Millenniata een DVD die 1.000 jaar lang leesbaar zou moeten zijn.

Met de glazen opslagplaten wil Microsoft ervoor zorgen dat we niet elke tien jaar alle data opnieuw moeten overschrijven naar een nieuwe drager. De huidige technologie, grotendeels gebaseerd op microchips, is handig maar fragiel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20