Microsoft wil de strijd aangaan met Google door tot 10 miljard dollar in OpenAI investeren

Microsoft wil de strijd aangaan met Google door tot 10 miljard dollar in OpenAI investeren
Microsoft-CEO Satya Nadella – Stephen Brashear/Getty Images

Techreus Microsoft zou tot 10 miljard dollar willen investeren in onderzoekslaboratorium OpenAI, de ontwikkelaar van onder andere de kunstmatige intelligentie (AI) ChatGPT. Dat melden mensen met kennis van de zaak aan persbureau Bloomberg

Waarom is dit belangrijk?

Eind vorig jaar veroverde de AI ChatGPT de harten van internetgebruikers aan sneltempo. Slechts enkele dagen nadat die gelanceerd werd, gebruikten miljoenen mensen de chatbot al. Veel mensen geloven nu al dat ChatGPT en gelijkaardige programma’s binnenkort zoekmachines als Google zullen vervangen.

De essentie: Volgens het huidige voorstel zou Microsoft de komende jaren in fases geld investeren in het onderzoekslaboratorium.

  • De twee bedrijven zouden al enkele maanden lang onderhandelen over een deal. Er zou echter nog niets vaststaan, meent Bloomberg
  • Eerder in januari bleek dat OpenAI investeerders zoekt voor een potentiële overname van het bedrijf. Indien zo’n overname er zou komen, zou het bedrijf op zo’n 29 miljard gewaardeerd worden, ondanks het feit dat het tot nu toe amper inkomsten genereert.
  • Zowel Microsoft als OpenAI hebben tot nu toe echter nog niets verteld over een potentiële deal.
  • Een grote investering van Microsoft is zeker niet ondenkbaar. De techreus stak in 2019 al zo’n miljard dollar in OpenAI. 
  • Volgens anonieme bronnen zou Microsoft de chatbot zelfs kunnen toevoegen aan zoekmachine Bing. Dat zou mogelijk al in maart 2023 kunnen gebeuren
  • Op die manier kan Google’s grootste angst misschien realiteit worden. Leidinggevenden binnen het bedrijf riepen eind december immers ‘Code Rood’ uit over de dreiging die chatbots als ChatGPT kunnen vormen voor het verdienmodel van het bedrijf.

Een revolutie?

De achtergrond: Toen ChatGPT gelanceerd werd eind november 2022, ontstond meteen een grote hype rond het potentieel ervan.

  • De software is in staat om te praten over een groot aantal verschillende zaken. Dat kan die in een groot aantal talen. ChatGPT is zelfs in staat om stukjes code te schrijven, recepten te verzinnen en veel meer.
  • De AI werd getraind met een database van miljoenen internetpagina’s die tot 2021 werden gepubliceerd. Actuele antwoorden kan die echter (nog) niet geven, want er is tot nu toe nog geen verbinding met het internet.
  • Sam Altman, een van de oprichters van OpenAI, heeft al gewaarschuwd dat de chatbot nog niet goed genoeg is om volledig op te vertrouwen.
  • Toch denken veel experts dat het niet lang zal duren voordat de technologie betrouwbaar wordt. Laurent Sorber, medeoprichter en CTO van het Brusselse AI-bedrijf Radix, vertelde in december aan Business AM dat technologie als ChatGPT binnen een jaar al verbonden zou kunnen worden met het internet.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.