Michelle Obama’s ‘Becoming’ wordt best verkochte mémoire aller tijden

Sinds zijn lancering in november vorig jaar, zijn van het boek ‘Becoming’ wereldwijd inmiddels al bijna tien miljoen exemplaren verkocht. Het boek omvat de memoires van Michelle Robinson, de echtgenote van voormalig Amerikaans president Barack Obama. De cijfers werden bekend gemaakt door uitgever Penguin Random House, onderdeel van het Duitse mediaconcern Bertelsmann.

De tellingen hielden rekening met de gedrukte en digitale uitgaven, maar ook met audioboeken. Volgens Penguin Random House heeft ‘Becoming’ de kans om in zijn genre een absoluut verkooprecord te laten optekenen.

Grote belangstelling

“Wij geloven dat ‘Becoming’ de meest succesvolle autobiografie uit de geschiedenis zou kunnen worden,” aldus Thomas Rabe, chief executive van Bertelsmann. “Het boek van Michelle Obama is niet alleen een literair succes. Ook financieel is de publicatie, voor alle betrokkenen, een financiële meevaller gebleken, ondanks de hoge voorschotten die zijn betaald.”

De wereldwijde boekenverkopen kunnen niet altijd gemakkelijk worden berekend, maar consulent NPD Group benadrukte al dat ‘Becoming’ nagenoeg bijna de meest succesvolle biografie in de Verenigde Staten is geworden. Alleen ‘Eat, Prey, Love’ van Elizabeth Gilbert zou voorlopig nog op een groter succes kunnen rekenen.

“Non-fictieboeken van hedendaagse politieke figuren genieten bij het publiek een grote belangstelling,” zegt Sara Germano, journalist bij de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. “Deze sector levert veel bestsellers op. Maar ook in dat vakgebied laat ‘Becoming’ een absolute topprestatie optekenen.”

“De lancering van het boek wordt door velen als een belangrijk cultureel moment bestempeld. De presentaties leidden tijdens een tournee door de Verenigde Staten herhaaldelijk tot uitverkochte stadions.” Vanaf volgende maand zal Michelle Obama haar boek ook op buitenlandse markten beginnen te presenteren.

Barack Obama

Barack Obama en Michelle Robinson tekenden twee jaar geleden, na hun vertrek uit het Witte Huis, met Penguin Random House een publicatiecontract. Daarin was de publicatie van twee boeken voorzien. Het contract had een waarde van 60 miljoen dollar. Markus Dohle, topman van Penguin Random House, zegt te hopen nog dit jaar de presidentiële memoires van Barack Obama te kunnen uitgeven.

Nog verscheidene andere Amerikaanse politieke figuren brachten de voorbije twee jaar succesvolle autobiografieën uit. Een voorbeeld is ‘Fire and Fury: Inside the Trump White House’ van Michael Wolf. Dat boek verkocht op amper enkele dagen tijd meer dan een miljoen exemplaren.

Ook ‘A Higher Loyalty’ van James Comey, voormalig directeur van het Federal Bureau of Investigation (FBI), liet sterke prestaties opteken. Een ander groot succes was ‘What Happened’ van Hillary Clinton. Dat boek is een reflectie over de recentste presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Die zouden uiteindelijk Donald Trump aan de macht brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20