President Mexico geeft ministerie van Energie opdracht om nationalisatie van lithiumreserves op te voeren

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft het ministerie van Energie opgedragen “de nodige maatregelen” te nemen om de lithiumreserves van het land te nationaliseren. 

Waarom is dit belangrijk?

Aangezien het succes van de energietransitie nauw samenhangt met het vermogen om zonne- en windenergie op te slaan, richten accufabrikanten hun pijlen op de zogenaamde lithiumdriehoek: Argentinië, Bolivia en Chili. Deze drie landen bezitten zo’n 53 procent van de wereldwijde lithiumreserves, volgens de US Geological Survey. Van die toegenomen focus op lithium probeert Mexico nu te profiteren, door zijn eigen binnenlandse voorraden te gaan exploiteren.

Het nieuws: Op zondag ondertekende Obrador een decreet waarbij de verantwoordelijkheid voor de lithiumvoorraden wordt overgedragen aan het ministerie van Energie.

  • “Laten we de natie eigenaar maken van dit strategische mineraal”, zei de Mexicaanse president nadat hij het decreet had ondertekend.  
  • “Wat we nu doen is lithium nationaliseren, zodat het niet kan worden geëxploiteerd door buitenlanders, noch Rusland, noch China, noch de Verenigde Staten. Olie en lithium behoren tot de natie, tot het volk van Mexico”.
  • Tegelijkertijd gaf Obrador toe dat Mexico de technologie mist die nodig is voor de winning van lithium. Volgens Reuters worden de lithiumreserves van het land op 1,7 miljoen ton geschat.
    • Deskundigen zijn sceptisch over het succes van het Mexicaanse project, vanwege de aard van de lithiumreserves in het land. Het lithium zit voornamelijk in klei en het land heeft momenteel niet de beschikking over de benodigde technologie om lithium specifiek uit klei te winnen.
    • Om die reden heeft Mexico vorig jaar voorgesteld een samenwerkingsverband op te richten met Bolivia, Chili en Argentinië, zodat de landen onderling expertise kunnen delen.
  • De regering Obrador richtte vorig jaar een staatsbedrijf voor lithiumwinning op – Litio para México (Lithium voor Mexico) – na de aankondiging dat de reserves in het land genationaliseerd zullen worden.

Centrum van de energietransitie

De achtergrond: Chili, Argentinië en Bolivia zijn enkele van de grootste producenten van lithium in de wereld.

  • De drie landen bezitten zo’n 52 miljoen, of 53 procent, van de 98 miljoen ton aan wereldwijde lithiumreserves, zo valt te lezen in een analyse van Oil Price.
    • Mexico staat op een tiende plaats.
  • Eind januari bezocht de Duitse kanselier Olaf Scholz Argentinië en Chili om de levering van lithium veilig te stellen voor de autobouwers Mercedes-Benz en Volkswagen, voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen.
  • Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de vraag naar lithium tegen 2040 ongeveer 40 keer zo groot zal zijn.
    • Om die reden proberen veel Latijns-Amerikaanse landen zich te positioneren in het centrum van de energietransitie.

(as)

Meer