Mexico lanceert staatsbedrijf voor ontginning lithium-voorraden

Mexico heeft een staatsbedrijf opgericht dat de nationale voorraden lithium moet ontginnen en verwerken. Dat heeft de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador in een decreet bepaald. Het nieuwe bedrijf Litio para Mexico (Lithium voor Mexico) moet binnen zes maanden operationeel zijn.

Obrador had de oprichting van het bedrijf eerder dit jaar al aangekondigd toen hij bekendmaakte dat de nationale lithium-voorraden zouden worden genationaliseerd. Lithium heeft hierdoor in Mexico de status van strategische grondstof gekregen.

Concessies

Lithium is een belangrijk onderdeel van batterijen voor elektrische voertuigen. Mexico kent tot nu toe nog geen commerciële productie van de grondstof. Een aantal buitenlandse bedrijven hebben wel contracten in handen die hen het recht zouden geven exploraties naar mogelijke afzettingen van lithium uit te voeren.

Bij de nationalisering van de sector gaf de Mexicaanse president echter al te kennen dat al deze overeenkomsten zouden worden herzien. Het decreet bepaalt verder dat de topman van Litio para Mexico door de minister van Energie zal worden voorgesteld. De uiteindelijke benoeming zal door president Obrador gebeuren.

De ministers van Energie, Financiën, Economische Zaken, Binnenlandse Zaken en Leefmilieu krijgen een zetel in de raad van bestuur van het bedrijf. Het decreet bepaalt verder dat het bedrijf voor de ontginning van de lithium-voorraden met zowel openbare als particuliere partijen samenwerkingsverbanden mag opzetten.

Enrique Pena Nieto, de voorganger van Obrador, had het voorbije decennium aan verschillende bedrijven ongeveer 150.000 hectare concessies voor de ontginning van lithium verleend. Het Chinese bedrijf Bacanora stelde daarbij concessies voor een totaal van ongeveer 100.000 hectare in de noordelijke Mexicaanse staat Sonora in bezit te hebben.

Kleilagen

De volgende vijfendertig jaar zou de vraag naar lithium volgens een aantal experts wereldwijd een vervijfvoudiging laten optekenen. “Er bestaat echter nog geen concrete informatie over de voorraden lithium die Mexico zou herbergen”, merkte Jaime Gutierrez, voorzitter van sectororganisatie Cámara Minera de México (Camimex), op.

Hij voegde eraan toe dat de doorgevoerde hervormingen van president Lopez Obrador niet noodzakelijk waren en bovendien tot een grote onzekerheid – vooral voor investeerders in de mijnbouwsector – aanleiding geven.

Australië, Chili, Argentinië en China zijn de grootste producenten van lithium in de wereld. Mexico staat op een tiende plaats. In Chili en Argentinië wordt het lithium gewonnen uit zoutvlaktes, maar in Mexico zou de grondstof volgens de Mexican Association of Mining Engineers, Metallurgists and Geologists vooral in kleilagen zijn terug te vinden.

“Maar zover ons is bekend, heeft tot nu toe geen enkel land lithium uit klei geproduceerd en gecommercialiseerd”, wordt eraan toegevoegd.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20